Президентът на Русия Владимир Путин ще посети Китай на 16

...
Президентът на Русия Владимир Путин ще посети Китай на 16
Коментари Харесай

Путин ще посети Китай на 16 и 17 май

Президентът на Русия Владимир Путин ще посети Китай на 16 и 17 май, предадоха международните организации, базирайки се на изказвания на Кремъл и китайското министерство на външните работи. Това ще бъде първото задгранично пътешестване на Путин, откогато встъпи в служба като президент и стартира петия си президентски мандат.

По време на визитата си съветският президент ще се срещне с китайския водач Си Цзинпин, посочи китайското външно министерство, представено от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

По-рано днес Кремъл удостовери пътуването и съобщи, че Путин ще посети Китай по покана на китайския си сътрудник.

" По покана на китайския президент Си Цзинпин Владимир Путин ще направи държавно посещаване в Китай на 16 и 17 май като първо задгранично пътешестване след встъпването си в служба ", заяви Кремъл, представен от Ройтерс. 

Очаква се съветският президент да се срещне и с китайския министър-председател Ли Цян, с който ще обсъдят съдействието в икономическата и филантропичната област, отбелязва съветската новинарска организация РИА Новости.

Изборът на Китай за първа дестинация след преизбирането на Путин през март акцентира тесните връзки сред двете нуклеарни сили и непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отбелязва ДПА.

За финален път Путин посети Китай преди шест месеца - през октомври 2023 година

Китай оказва политическа поддръжка на Русия в спора в Украйна и продължава да изнася техника и друга продукция, за които се счита, че подкрепя съветските военни старания, без да прави оръжейни доставки за Москва, отбелязва АП.

Китай съставлява и главен експортен пазар за съветските енергийни доставки, които съставляват огромен дял от приходите на Кремъл. Китайското министерство на външните работи съобщи, че Си ще разиска с Путин " съдействието в разнообразни области на двустранните връзки, както и интернационалните и районни въпроси от общ интерес ".

Китай се пробва да показа себе си като неутрална страна в спора с Киев, само че в контраст на Запада заявява връзки без граници с Русия. Двете страни организираха и редица взаимни военни учения, а Пекин продължава да се опълчва на икономическите наказания против Русия, наложени в отговор на продължаващата към този момент повече от две години военна акция против Украйна.

Двете властнически страни стартират все по-често да влизат в разногласия с  демократичните страни и със страните членки на НАТО на фона на устрема си да завоюват по огромно въздействие в Африка, Близкия изток и Южна Америка, отбелязва АП.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР