Реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

...
Реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Китай реагира гневно на думи на Фон дер Лайен: ЕС играе опасна игра

Реч на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен провокира неодобрение от страна на китайските дипломати. Фу Кон, дипломат на Китай в Европейския съюз, съобщи, че е " малко отчаян ", заяви Bulgaria ON AIR с позоваване на Politicо.

В послание, произнесено в четвъртък, ръководителят на Европейската комисия прикани Европа да бъде " по-смела " във връзка с Китай, като съобщи, че Пекин е станал " по-репресивен вкъщи и по-настъпателен в чужбина ".

" Тази тирада съдържаше доста неправилно показване и пояснение на китайските политики и позиции. Който и да е написал тази тирада за ръководителя Фон дер Лайен, той не схваща Китай или съзнателно изопачава китайските позиции. " - съобщи Фу пред държавната телевизия CGTN.

В обръщението си Урсула фон дер Лайен за първи път загатна, че Европейски Съюз може да постави завършек на дългогодишните старания за подписване на огромно комерсиално съглашение с Китай. Известно като Всеобхватно съглашение за вложенията (CAI), съглашението беше контрактувано през 2020 година, само че след това беше спряно от Европейския парламент, откакто някои членове на Екологичен потенциал бяха наранени от наказания от страна на Пекин.

" Трябва да признаем, че светът и Китай се трансформираха през последните три години - и би трябвало да преоценим CAI в светлината на нашата по-широка тактика за Китай ", предизвести председателката на Европейска комисия.

Уанг Лутун, общоприет шеф по европейските въпроси в китайското външно министерство, упрекна Европейски Съюз, че играе рискова игра.

" Напоследък Европейски Съюз приказва доста за понижаване на риска. Ако има някакъв риск, то той е свързван с търговията, с идеологията и националната сигурност и основаване на блокова борба ", написа Уанг в персоналния си профил в Twitter.

Фон дер Лайен ще пътува до Пекин дружно с френския президент Макрон идната седмица, където се чака да се срещне с китайския президент Си Дзинпин.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР