Реализирането на АЕЦ Белене е неизбежно, защото са нужни надеждни

...
Реализирането на АЕЦ Белене е неизбежно, защото са нужни надеждни
Коментари Харесай

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ Белене е неизбежна

Реализирането на АЕЦ " Белене " е неизбежно, " тъй като са нужни надеждни източници на сила за насърчаване на индустрията ". Правителството дава незадоволително средства за цялостно превъоръжаване на българската войска, а това значи единствено едно - взаимно преференциално съдействие с Русия за поддържане боеспособността на наличното въоръжение, в това число тъй като след закупуването на нова техника ще е нужно време за усвояването ѝ.

Президентът Румен Радев насочи тези послания в изявление за ТАСС, в което приканва връзките с Москва да се развиват " по този начин, както го развиват западните ни сътрудници ", без значение от глобите и контрасанкциите.

То е обещано преди присъединяване му в Петербургския интернационален стопански конгрес - от 6 до 8 юни 2019 година Събитието, състояло се за пръв път през 1997 година, от 2006 година е под патронажа на съветския президент. В листата с участниците тази година е китайският президент Си Дзинпин, има и министър председатели - на Армения (Никол Пашинян) и Словакия (Петер Пелегрини). Според съветските управляващи ще участват президентите на Молдова и приетата единствено от Русия и няколко страни Южна Осетия, ръководителят на босненското президентство Милорад Додик и вицепремиерите на Беларус, Белгия, Ирак, Казахстан, Катар, Киргизстан, Куба, Люксембург, Монголия, Сърбия и Узбекистан. По същото време западните водачи означават годишнината от десанта на антихитлеристките съдружници в Нормандия през 1944 г.

В деня, в който дойде, Радев ще се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин, с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и (според личните му думи) " други международни водачи ". Президентът, който посети Русия и беседва с Путин през май предходната година, изяснява: " През 2018 година ние с президента Путин възстановихме разговора на най-високо равнище измежду десетилетно спиране. Нашите държавни управления са длъжни да дадат на този разговор материално изражение. Струва ми се, че с Путин споделяме тази вяра. " Радев счита, че форумът ще разреши на България " да показа (своите) благоприятни условия пред солидна публика ".

В изявлението той не загатва изразяваната в предходни диалози с съветски медии позиция за унищожаване на глобите, наложени на Русия след анексията на Крим през 2014 година, нито за вредата им за българската стопанска система.

Да се построяват ли " Турски поток " и АЕЦ " Белене "

Газопровод непосредствено до територията на България е " логически избор за увеличение на доставките на съветски газ през Черно море ", споделя президентът, запитан по какъв начин прави оценка вероятността за продължение на " Турски поток ". Радев напомня за скорошната гала за построяването на новия интерконектор с Гърция и за " добре развитата газотранспортна система ", която в композиция с връзките със прилежащите страни ще даде опция за превоз на съветски газ до Централна Европа.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР