Реакцията на САЩ на варианта Oмикрон показва както колко голям

...
Реакцията на САЩ на варианта Oмикрон показва както колко голям
Коментари Харесай

Заключение за пандемията в САЩ: Имаме Балканска система на здравеопазване - пълна бъркотия

Реакцията на Съединени американски щати на разновидността Oмикрон демонстрира както какъв брой огромен прогрес сме постигнали през последните две години, по този начин и какъв брой доста работа ни следва. Това написа в собствен разбор за The New York Times Емили Антес. Ето какво споделя тя:

Когато предишния месец учените откриха мощно мутиралия вид на ковид Омикрон, това сложи началото на една ужасно позната верига от събития. Здравните специалисти организираха мрачни конференции, които повдигнаха повече въпроси без отговори. Длъжностните лица постановиха забрани за пътешестване, които най-вероятно бяха закъснели. Докато разновидността беше регистриран в страна след страна, чакахме с възходящо безпокойствие да научим повече за опасността, пред която сме изправени.

Същата поредност се разви преди съвсем две години, когато за първи път беше открит новият ковид SARS-CoV-2. През първите седмици на 2020 година Съединените щати се оказаха извънредно неподготвени за идните провокации, като се стартира с най-основната задача: откриването на вируса.
Коронавирусът по света: Съединени американски щати с най-голям брой инфектирани и умряли за денонощие
271 667 532 са регистрираните инфектирани досега, като 89,88 на 100 от тях или 244 177 381 души са оздравели, демонстрира статистиката на Worl...
Прочети повече
" Имаше закъснение от най-малко два месеца, преди въобще да успеем да установим съществуването на вируса. А през това време той към този момент се беше популяризирал необятно сред няколко щата и от бряг до бряг ", спомня си доктор Чарлз Чиу, експерт по инфекциозни заболявания и микробиолог в Калифорнийския университет в Сан Франциско. 

Тези неуспехи са добре разказани в хрониките, а Омикрон е още един знак, че актуалната пандемия, която към този момент е лишила живота на 800 000 американци съгласно статистиката на университета " Джонс Хопкинс " (при над 50,2 млн. публично открити случая към 15 декември), не е завършила.

Но Омикрон е и генерална подготовка за последваща пандемия. Работата, която ни следва в този момент - разкриване, следене и закъснение на разпространяването на опасност за здравето, която не разбираме изцяло - е същата работа, която ще бъде нужна, с цел да се спре бъдеща зараза.

Аналогията не е съвършена. Когато се появи Омикрон, учените към този момент бяха създали ваксини и медикаменти за вируса и бяха в нараснала подготвеност за нови разновидности. Следващата пандемия може да пристигна с по-малко предизвестия.

" Знаем, че има патогени, по-лоши от SARS-CoV-2, които се появяват и преоткриват и чакат своя миг, с цел да избухнат ", споделя Рик Брайт, основен изпълнителен шеф на Института за предварителна защита на пандемиите към фондация " Рокфелер ".
СЗО: След пандемията идват още по-страшни проблеми
След края на пандемията на ковид човечеството ще се изправи пред по-сериозни провокации от преди. Те ще са свързани с бедн...
Прочети повече
Появата на Омикрон е опция да се направи равносметка както на постигнатите триумфи, по този начин и на методите, по които към момента не съумяваме да ги реализираме. Това е и апел за деяние: Какъвто и прогрес да сме постигнали, той не е задоволителен.

Във всеки различен подтекст идната история не би била значима: На 28 ноември гражданин на Сан Франциско, който се почувствал леко зле, си направил тест за Коронавирус. На идващия ден той се оказал позитивен. Това, което провокира паника, е, че индивидът неотдавна се е върнал от Южна Африка, където новооткритият вид Омикрон е необятно публикуван. Тестовата му проба е маркирана за предпочитано геномно секвениране, което ще разкрие точния генетичен код на вируса, който е заразил пътуващия, и дали е имал разновидности на Омикрон.

Чиу, микробиологът от UCSF, е определен да извърши секвенирането. Към 18:00 ч. на 30 ноември, единствено няколко часа откакто Чиу научава за тестът, тя е доставена в лабораторията му, опакована в изсъхнал лед.

Чиу и сътрудниците му бързо се захващат за работа. Въпреки че генерирането на цялостната поредност лишава часове, учените избрали да употребяват техника, известна като нанопорово секвениране, която им разрешила да проучват резултатите в действително време, до момента в който процесът към момента е в ход. " С натрупването на данните успяхме да идентифицираме от ден на ден и повече разновидности ", спомня си Чиу.

Преди разсъмване той бил сигурен: това е Омикрон, първият случай, открит в Съединените щати. Не беше предходна и седмица, откогато Южна Африка за първи път разгласи обществено съществуването на разновидността.
Може ли КОВИД да стане ускорител за нова международна война?
В своята последна книга " Завръщането на войната " геополитологът Франсоа Хайсбург твърди, че Covid-19 ще се трансформира в ускорител по отно...
Прочети повече
Не можем да се борим с това, което не виждаме, а предотвратяването на идната пандемия стартира с откриването и следенето на патогените, които ни заплашват. Поне в това отношение " сме много по-подготвени, в сравнение с бяхме по това време предходната година ", споделя Джоузеф Фаувър, геномен епидемиолог в Медицинския център на Университета на Небраска в Омаха.

И въпреки всичко, в случай че Омикрон е тест за готовността ни за непредвиденото, някои специалисти не са уверени, че сме го издържали. Съединените щати са изостанали от доста други страни в откриването на разновидността.

Националните старания също по този начин са неравномерни - в някои щати са секвенирани повече от 20% от случаите на Коронавирус, а в други - по-малко от 3% - и е допустимо да липсват избрани райони или общности даже в самите щати, споделят специалисти.

Страната би трябвало да се оправи по-добре с идентифицирането на хората, за които е изключително евентуално да са носители на нови разновидности, считат учените. Хората с хронични заболявания и тези с повредена имунна система, които му дават повече шансове да мутира, също би трябвало да бъдат предпочитани за секвениране, споделят специалистите.

" Трябва освен да секвенираме, само че и да сме сигурни, че секвенираме в верните общности и при верните хора ", акцентира Джанет Робишоу, старши заместник-декан по научните проучвания в Медицинския лицей на Университета Флорида Атлантик в Бока Ратон.
Олаф Шолц: Германия да се готви за последваща икономическа рецесия
Германският канцлер Олаф Шолц съобщи в четвъртък, че битката с пандемията от Covid-19 ще бъде най-голямото предизвикателство за новото п...
Прочети повече
И до момента в който страни с централизирани или национализирани системи за опазване на здравето като Англия могат относително елементарно да свържат вирусните секвенции с клинични данни за пациентите, в Съединените щати това е доста по-трудно. Дали тестът е от човек, който е бил в интензивното поделение, или просто си е бил у дома и е подсмърчал? Ваксиниран ли е бил и в случай че да, с коя ваксина и по кое време?

Много изтощени здравни чиновници към този момент напуснаха работата си, а законодателите са приели повече от 100 закона, ограничаващи пълномощията на държавните и локалните управляващи в региона на публичното здраве, откри обзор на The New York Times.

Някои от проблемите в Съединени американски щати, които пандемията открои, са надълбоко вкоренени. Висококоординирана стратегия за геномно наблюдаване като английската, която постоянно е посочена за образец, е фантазия за Съединени американски щати. " Имаме Балканска система на опазване на здравето – т.е. тя е гигантска неразбория ", споделя Джереми Камил, специалист по вирусите в Центъра за здравни науки към Държавния университет на Луизиана в Шрийвпорт.

А готовността за пандемии не се реализира във вакуум. Точно както по-справедливото систематизиране на имунизациите може да помогне за потушаването на идващия рисков вид на коронавирус, предотвратяването на идната огромна световна зараза ще изисква гаранции, че всяка страна разполага с ресурсите за разкриване и реагиране на нови патогени.

Превод: БГНЕС

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР