Развиващият се свят ще постигне по-бавен от очаквания растеж тази

...
Развиващият се свят ще постигне по-бавен от очаквания растеж тази
Коментари Харесай

Световната банка очаква по-бавен глобален ръст и стагфлация

Развиващият се свят ще реализира по-бавен от упования напредък тази и идната година поради войната на Русия в Украйна, предизвестява Световната банка. Според финансовата институция това ще тласне милиони в последна беднотия и ще увеличи риска от дългова рецесия в страните с ниски и междинни приходи.

Реклама
Войната в Украйна е нараснала забавянето на световната стопанска система, която в този момент навлиза в интервал, който може да се трансформира в " нескончаем интервал на слаб напредък и нараснала инфлация ", съобщи Световната банка в своя отчет за световните стопански вероятности. Ситуацията може да се утежнява още, като това значително зависи от решенията, които се взимат в Москва.

В отчета на банката се споделя, че през днешния ден световните условия са сходни на тези от 70-те години на предишния век, когато са били нужни внезапно повишение на лихвените проценти, с цел да се управлява инфлацията. Тези покачвания на лихвените проценти провокираха световна криза и поредност от дългови рецесии в разрастващите се стопански системи тогава. Докато шокът в цените на суровините до момента беше по-слаб, по-нататъшното повишаване на цената на стоките и продължаващите огнища на Ковид-19 могат да доведат до по-рязко нарастване на лихвените проценти, което би повишило риска от по-широка дългова рецесия.

Макар и да има прилики с изискванията тогава, има и значими разлики. Най-голямата е силата на щатския $ и като цяло по-ниските цени на петрола. Освен това би трябвало да се спомене и като цяло по-силните салда на огромните финансови институции. Стагфлация " Опасността от стагфлация е забележителна през днешния ден ", счита президентът на Световната банка Дейвид Малпас. " Намаленият напредък евентуално ще се задържи през цялото десетилетие заради слабите вложения в по-голямата част от света. Тъй като инфлацията в този момент е на високо равнище от няколко десетилетия в доста страни и предлагането се чака да пораства постепенно, съществува риск инфлацията да остане по-висока за по-дълго ", споделя Малпас в предговора преди отчета. Между 2021 и 2024 година се планува темпът на световния напредък да се забави с 2.7 процентни пункта, което е повече от два пъти забавянето, следено сред 1976 и 1979 година

Очакванията на институцията са растежът на Брутният вътрешен продукт да се забави от 5.7% през 2021 година до 2.9% през тази. Това е доста понижение по отношение на миналата прогноза от януари до 4.1%.
Реклама
Айхан Косе, шеф на отдела на Световната банка, който изготвя прогнозата, сподели пред кореспонденти, че съществува " действителна опасност ", че по-бързото от предстоящото стягане на финансовите условия може да тласне някои страни към типа дългова рецесия, следена през 80-те години.

Централните банки по света покачват бързо лихвите при най-масовото стягане на паричната политика от повече от две десетилетия. През трите месеца до края на май паричните управляващи оповестиха над 60 покачвания на лихвите, а се чакат повече през идващите месеци.

За да понижат рисковете, политиците би трябвало да работят за съгласуване на помощта за Украйна, да подтикват производството на храни и сила, счита Малпас. Освен това те е належащо и да заобикалят рестриктивните мерки за експорт и импорт, които могат да доведат до по-нататъшни скокове в цените на петрола и храните. Той също по този начин прикани за старания за усилване на облекчаването на дълга, като предизвести, че някои страни със междинен приход са евентуално изложени на риск. Според президента основно ще е и усилване на напъните за ограничение на Коронавирус, както и ускорение на прехода към нисковъглеродна стопанска система.
Понижена прогноза за България Последната прогноза на Световната банка за растеж на Брутният вътрешен продукт на България през тази година предстоящо е ревизирана надолу. Институцията залага, че стопанската система ще се разшири с 2.6% вместо с 3.8%, каквито бяха упованията през януари. За сметка на това прогнозата за идната година е растежът да се форсира до 4.3%, което е проверка с 0.7 пункта нагоре. За съпоставяне, Световната банка залага на растеж от по 3.7% тази и идната година приблизително за района на Централна Европа, където институцията слага страната наред с Хърватия, Полша, Унгария и Румъния. Икономическите резултати от войната в Украйна там се показват в приток на бежанци, по-високи цени на суровините и по-ниски външно търсене в еврозоната. Институцията отбелязва и прекъснатите от Русия доставки на газ за България, Финландия, Нидерландия и Полша. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Икономика 1 Икономика 2 Инфраструктура 3 Коментари и разбори 1 Инфраструктура 2 Политика 3 Икономика Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР