Развитите икономики ще отбележат спад на растежа си през 2024

...
Развитите икономики ще отбележат спад на растежа си през 2024
Коментари Харесай

Очаква се спад на растежа на развитите икономики през 2024 г.

Развитите стопански системи ще отбележат спад на растежа си през 2024 година, до момента в който нововъзникващите страни следва да ускорят растежа си с 3.9%, което е и най-силната им агресия от 2018 година

Това сочи анализът на компанията за ръководство на комерсиалния риск " Кофас ".

Основният фактор ще бъде последователното възобновяване на китайската стопанска система, което ще бъде от изгода за експортьорите на първични материали. Премахването на здравните ограничавания не е задоволително Китай да поеме роля на мотор за международната стопанска система, считат специалистите.

Вторият фактор е паузата в цикъла на стягане на паричната политика на Федералния запас. Това е и повода Кофас да увеличи оценката си за страни, експортьорки на сила, като Саудитска Арабия, Катар, Нигерия и Казахстан.

Междувременно Малайзия и Филипините, които ще се възползват от притока на китайски туристи, се връщат към рейтингите си отпреди пандемията. Подчертава се обаче, че стягането на световните условия за финансиране е изложило доста страни на риск от несъблюдение. Египет беше намалена през 2022 година, а Гана през предишния февруари.

Въпреки оптимистичните прогнози, 2023 няма да е годината, която множеството анализатори чакаха. Инфлацията най-вероятно няма да доближи задачата от 2% в развитите страни.

Освен това на напред във времето се обрисуват 2 основни трендове, които пазарите бяха изгубили от взор - достъпът до изобилна евтина сила остава все по този начин основополагащ за действието на световната икономическа система, а паричната политика има по-пряко влияние върху оценките на активите и финансовата непоклатимост, в сравнение с върху потребителските цени.

Данните за икономическия напредък на развитите страни при започване на годината потвърдиха, че рисковете от криза са намалени (с изключение на Германия). Причините за това са:
Европа съумя да избегне спиране на енергийните си доставки Устойчивост от скока на потреблението в Северна Америка и Китай Нововъзникващите стопански системи съумяха да затвърдят своите позиции във връзка с икономическото си развиване в сходни динамични условия
Благодарение на тези фактори Кофас увеличи оценката си за напредък на международната стопанска система през 2023 година до 2.2%. За съпоставяне се напомня, че тя бе 1,9% през февруари.

Въпреки това, икономическите вероятности остават неподходящи за 2023 година и по-късно, изключително в развитите стопански системи. Прогнозира се, че икономическият напредък ще се увеличи, само че надали ще се възвърне доста.

Инфлацията понижава, само че не изчезва

Един от главните опасности за идващите месеци е високата опция за продължителна инфлация. Очакването на специалистите за " машинален " спад на инфлацията през първата половина на годината се сбъдна, защото последствията от спора в Украйна върху цените на силата понижават в множеството стопански системи. От друга страна се удостоверяват и признаците за задържане на равнищата на инфлацията.

Все още е вероятен нов инфлационен напън. Възстановяването на Китай не е достигнало цялостния си капацитет и евентуално ще окаже напън върху доставките на газ. Междувременно, петролният пазар е по-затегнат след известията на ОПЕК+ за съкращения на производството. Организацията е изтеглила еквивалента на към 3,7% от световното търсене на пазара. Засега Кофас поддържа прогноза за средногодишна цена от към 90 $ за барел.

По-строги кредитни условия и по-нататъшен растеж на неплатежоспособността на бизнеса

Предстои да се видят резултатите върху инфлацията от стягането на паричната политика през последните месеци, изключително във връзка с цените на услугите. Те към момента нарастват на равнища, които са мъчно съвместими с задачата за инфлация от 2%.

Въпреки това, някои от огромните централни банки взеха решение да спрат повишението на лихвените проценти. Сред първите бяха Централните банки на Канада и Австралия, а евентуално и Федералния запас на Съединени американски щати ще предприеме същия ход. Обратно на това, Централната банка на Англия евентуално ще увеличи лихвата си още веднъж, което ще принуди и ЕЦБ да я усили.

Със сигурност турбуленциите в банковия бранш могат да породят опасения за кредитна рецесия, която към този момент е забележима , считат специалистите.

През идващите месеци фирмите ще би трябвало да се борят с неподходяща среда на по-високи цени и по-строги кредитни условия, както и с постепенно вътрешно търсене. Освен това след изцяло нарастване на маржовете през 2022 година, предприятията евентуално ще видят спад на оперативната си доходност поради последователното понижаване на главната инфлация и възходящите разноски за труд.

Рязкото нарастване на корпоративните несъстоятелности в множеството развити стопански системи евентуално ще продължи и даже ще се ускори през идващите месеци. Нововъзникващите стопански системи ще продължат да движат световния напредък, само че към момента някои зони остават уязвими.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР