Развитието на технологиите и екосистемата от приложения напълно демократизира търговията

...
Развитието на технологиите и екосистемата от приложения напълно демократизира търговията
Коментари Харесай

SEC обвини водещи финансови инфлуенсъри в измама за 100 млн. долара

Развитието на технологиите и екосистемата от приложения изцяло демократизира търговията с акции през последните години. В днешно време всеки, който желае, може да влага в скъпи бумаги. И да понесе следствията от дейностите си. Особено в случай че се доверява на финансови препоръки в обществената мрежа, както излиза наяве от новината на Fast Company, че Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати (SEC) е обвинила в машинация група авторитетни в обществените медии персони, които се занимават с акции.

Според комисията те са натрупали към 100 милиона $, като са разпространявали схеми за " помпане и дъмпинг ", дейно заблуждавайки своите почитатели в платформи като Twitter и Discord.

Според материалите по делото обвинените " са взели участие в скица за " помпане и дъмпинг " на скъпи бумаги въз основа на погрешна и подвеждаща информация, оповестена в обществените платформи ".

Макар да наподобява, че множеството от напъните на групата са ориентирани към Twitter и Discord, двама от обвинените са имали и собствен подкаст, наименуван Pennies, за който също се твърди, че е употребен за разпространение на погрешна информация и операции.

Между януари 2020 година и април 2022 година, твърди SEC, групата е работила координирано. Членовете ѝ са закупили акции, разпространявали са ги в обществените медии " с погрешна позитивна информация " и по-късно са ги продавали, реализирайки облага. Интересното е, че схемата не включва огромни компании, а по-скоро дребни, значително незнайни организации.

От SEC разгласяват и лист с имената на обвинените и техните профили в Twitter:

Пери Матлок (@PJ_Matlock)         

Едуард Константин (@MrZackMorris)

Томас Купърман (@ohheytommy)

Гари Дил (@notoriousalerts)

Мичъл Хенеси (@Hugh_Henne)

Стефан Хърватин (@LadeBackk)

Джон Рибарчик (@Ultra_Calls)

Даниел Найт (@DipDeity)

Забележително е, че доста от обвинените в действителност са написали в профилите си, че всичко, казано от тях, е персонално мнение, а не професионални насоки. Това обаче не стопира SEC да упрекна въпросните финансови инфлуенсъри.

" Както се показва в жалбата ни, обвинените са употребявали обществените медии, с цел да съберат огромен брой начинаещи вложители, а по-късно са се възползвали от това, като неведнъж са ги захранвали с дезинформация, което е довело до непозволени облаги в размер на почти 100 млн. $ ", се споделя в позицията на SEC.

Подобни дейности, които са на ръба на закона и сигурно нарушават етичните правила, са честа процедура в обществените мрежи. Особено когато става дума за вложения. А този случай е следващото доказателство, че вероятността някой да дава познания, изключително такива, които водят до финансови облаги, без да взима нищо отсреща, е доста дребна. Въпросът е до каква степен осъзнаваме действителната цена, която плащаме.

По различен метод казано, безвъзмезден обяд няма. Просто не всеки път знаем какъв брой ни коства. Особено когато приказваме за обществени мрежи.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР