Разузнавателните служби на САЩ смятат, че украинското правителство стои взривяването

...
Разузнавателните служби на САЩ смятат, че украинското правителство стои взривяването
Коментари Харесай

Разузнаването на САЩ смята, че Киев стои зад убийството на Даря Дугина

Разузнавателните служби на Съединени американски щати считат, че украинското държавно управление стои взривяването на колата, в която през август край Москва почина дъщерята на видния съветски националист Александър Дугин - Даря. Това е част от загадка акция, за която американските управляващи се притесняват, че може да докара до разширение на спора в Украйна, написа в. " Ню Йорк Таймс ".

Съединените щати не са взели участие в убийството, нито посредством даване на разследваща информация, нито посредством друга помощ, обявиха публични лица, представени от изданието. Американски чиновници също по този начин обявиха, че не са знаели авансово за интервенцията и че биха се противопоставили на убийството, в случай че са били известени. След това е била отправена забележка на украинските управляващи по отношение на убийството, споделиха още източниците на " Ню Йорк Таймс ".

Информацията за украинското присъединяване, която не е била съобщавана преди, е била споделена в държавното управление на Съединени американски щати предходната седмица. Украйна отхвърли да е забъркана в убийството незабавно след нападението, а висши чиновници също са повторили тези отрицания, откакто са били запитани за оценката на американското разузнаване.

Макар че Русия не е отвърнала по съответен метод на убийството, Съединените щати са загрижени, че сходни офанзиви - въпреки и с висока алегорична стойност - имат малко директно влияние на бойното поле и биха могли да предизвикат Москва да извърши удари против висши украински чиновници. Американските публични лица са разочаровани от неналичието на бистрота от страна на Украйна във връзка с нейните военни и секрети проекти, изключително на съветска територия, написа " Ню Йорк Таймс ".

От началото на войната украинските служби за сигурност демонстрираха способността си да доближават до Русия, с цел да организират диверсионни интервенции. Убийството на Дугина обаче може да се счита за една от най-смелите интервенции досега - показваща, че Украйна може да се приближи доста покрай видни руснаци.

Някои американски чиновници подозират, че бащата на Дугина, съветският ултранационалист Александър Дугин, е бил същинската цел на интервенцията и че оперативните служащи, които са я направили, са считали, че той ще бъде в автомобила с щерка си.

Дугин, един от най-изявените руснаци, призоваващи Москва да задълбочи войната против Украйна, е водещ последовател на концепцията за нападателна, империалистическа Русия.

Американските чиновници не са разкрили пред разузнаването кои са чиновниците от украинското държавно управление, за които се счита, че са разрешили задачата, кой е направил нападението и дали президентът Володимир Зеленски е одобрил дейностите им.

Източниците на изданието не са споделили кой от американското държавно управление е отправил забележките и на кого от украинското държавно управление са били връчени. Не е известно и какъв е бил отговорът на Украйна.

Въпреки че Пентагонът и спецслужбите споделят с украинците поверителна разследваща информация за бойното поле, която им оказва помощ да открият съветски командни пунктове, линиите за доставяне и други основни цели, украинците не всеки път уведомяват американските служби за проектите си.

Съединените щати са оказвали напън върху Украйна да споделя повече за военните си проекти, само че с изменчив триумф. В началото на войната американски чиновници признаха, че постоянно са знаели повече за съветските военни проекти - с помощта на интензивните си старания за събиране на информация - в сравнение с за желанията на Киев.

Оттогава съдействието се е задълбочило. През лятото Украйна показа проектите си за септемврийската си военна контраатака със Съединените щати и Англия.

Американските чиновници също по този начин нямат цялостна визия за конкуриращите се центрове на власт в украинското държавно управление, в това число военните, службите за сигурност и кабинета на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това ненапълно изяснява за какво част от украинското държавно управление не е имала информация за заговора.

Запитан за оценката на американското разузнаване, съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк, също е отрекъл украинското държавно управление да е забъркано в убийството на Дугина.

" Отново ще подчертая, че всяко ликвидиране по време на война в една или друга страна би трябвало да носи със себе си някакво практическо значение. То би трябвало да има някаква съответна цел, тактическа или стратегическа. Човек като Дугина не е тактическа или стратегическа цел за Украйна. Имаме други цели на наша територия... Имам поради колаборационистите и представители на съветското командване, които могат да бъдат обект на интерес от страна на нашите специфични служби, само че сигурно не и Дугина ", споделя Подоляк в изявление за " Ню Йорк Таймс ".

Макар че детайлностите към диверсионните дейности на следената от Русия територия са загадка, украинското държавно управление въпреки всичко признава, че е убивало съветски чиновници в Украйна и стои зад саботажи на съветски оръжейни фабрики и военни хранилища.

Високопоставен украински боен чиновник, който заради чувствителността на тематиката е поискал да остане неизвестен, е декларирал, че украинските сили благодарение на локални бойци са направили убийства и набези против сътрудничещи с Русия украинци и съветски

представители в окупираните украински територии. Сред тях е и назначеният от Кремъл началник на Херсонска област, който беше токсичен през август и се наложи да бъде евакуиран в Москва за незабавно лекуване.

Страните обичайно не разискват тайните дейности на други страни от терзание да не бъдат разкрити личните им интервенции, само че някои американски чиновници са на мнение, че е извънредно значимо да се ограничи това, което те считат за рисков авантюризъм, изключително политическите убийства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР