Разцеплението в САЩ и Европа по отношение Русия се задълбочава

...
Разцеплението в САЩ и Европа по отношение Русия се задълбочава
Коментари Харесай

САЩ и ЕС започват да осъзнават, че границата на конфронтацията с Русия е достигната

Разцеплението в Съединени американски щати и Европа по повод Русия се задълбочава и това е единствено началото

И преди този момент, в предходни материали, RUSSTRAT към този момент е описвал битката сред условните „ ястреби “ и „ гълъби “ в администрацията на президента на Съединени американски щати за Украйна. Тази битка обаче в никакъв случай до момента не е излизала в обществената повърхност. Сега обстановката се промени и с изключение на признаците на тази битка, американските медии насочиха съответни претенции към Белия дом за разрешаване на украинския въпрос.

Най-важното е, че тези изказвания идват от тези медии, които постоянно са подкрепяли Демократическата партия на Съединени американски щати, което значи, че настъпи един тип сериозен миг по този въпрос и тази обстановка е типична за целия групов Запад.

Като начало би трябвало да се означи, че откакто Русия стартира специфичната военна интервенция в Украйна (СВО), консервативни американски медии и релативно неутрални издания към този момент имаха изявления, че НАТО и Съединени американски щати споделят виновността за сегашния спор, също така Съединените щати в Украйна нямат сериозни ползи, тъй че да рискуват с война в Европа и със личната си сигурност.

Ние обаче се интересуваме от мейнстрийма на американското осведомително пространство, показан главно от изявления, които поддържат Демократическата партия на Съединени американски щати, в този момент ръководеща Белия дом и оглавяваща и двете камари на Конгреса на Съединени американски щати.

Самата Демократическа партия на Съединени американски щати не е изцяло хомогенна. Още през януари 2022 година нейното прогресивно крило намерено предизвести Белия дом, че е належащо да се откаже от провокациите във външната политика и да се концентрира върху вътрешните проблеми. След началото на СВО от Русия обаче партийната дисциплинираност победи и сходни изказвания на процедура не се чуваха.

От началото на май обаче в главните американски медии бравурната проукраинска агитация стартира да се смесва с реалистични страхове. Например, The Washington Post в раздела „ отзиви “ разгласява публикацията „ Безкрайната война в Украйна вреди на националната и световната сигурност “, в която се споделя, че „ дълга, мъчителна прокси война с Русия ще има съществени последствия освен за украинския народ, само че и за ползите на сигурността на Съединените щати и техните съдружници. "

По мнението на изданието, продължаването и ожесточаването на спора укрепва ястребите както в Съединени американски щати, по този начин и в Русия, което затруднява всяко допустимо споразумяване. Междувременно тази борба усилва следствията за световната стопанска система, отслабена от пандемията.

Американските жители към този момент страдат от възходящите цени на силата, стоманата, автомобилните акумулатори, компютърните чипове и други Ето за какво Съединени американски щати и техните съдружници в този момент би трябвало да дадат ясно да се разбере, както на Украйна, по този начин и на Русия, Китай и Индия, че са подготвени да се уредят и признаят новата „ геополитика на бъдещата архитектура за сигурност “.

В същия ден вестникът разгласява публикация „ Съединените щати уголемяват задачите си в Украйна. Това е рисково “, където създателите показват войнствените изказвания на представителите и управлението на Демократическата партия на Съединени американски щати, които повтарят разказите на английската шефка на „ Форейн офис “ Лиз Трас, която има вяра, че „ успеха на Украйна е стратегически императив “.

В публикацията се показва, че по-нататъшната ескалация на спора умерено може да докара до пълноценна война сред Русия и НАТО с потреблението на нуклеарни оръжия и поемането на сходен риск е недопустимо.

Според създателите, колкото по-скоро президентите на Украйна и Русия могат да седнат на масата за договаряния, с цел да договорят договорка, която резервира суверенитета на Украйна, толкоз по-добре. С Китай като главен съперник на Съединените щати, Америка не може да направи грешката да хаби силите си за вторична прокси война.

Колективният Запад би трябвало да формулира рамка за своята помощ, тъй че Украйна да може да реализира задоволително решение на въпроса. Статията заключава: " Ефективното оформяне на резултата от договарянията от войната също ще изисква от Запада да окаже дипломатически напън върху Киев, с цел да стигне до тази договорка по-рано, в сравнение с по-късно. Това включва демонстриране на подготвеност да се изключи кранът за военна помощ, в случай че е належащо. "

Трябва да се каже, че тези, разказани нагоре позиции, се родиха след изказванията на някои украински чиновници, че са подготвени да „ освободят “ цялата територия на Украйна и даже до границите от 1991 година По-специално, едно от последните сходни изказвания направи ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов.

The Hill, публикувайки публикация на американски професор по интернационалните връзки, споделя рецептата за това, „ Как Съединените щати могат да станат окончателния победител във войната в Украйна “. Авторът също по този начин предизвестява, че Украйна, „ подтиквана от необуздани европейски и американски политици “, може да замахне към максималистичната цел да си върне цялата територия, което с висока възможност ще приключи с пагубен резултат.

Въпреки това, в случай че Съединените щати изиграят вярно картите си и Украйна се държи реалистично, а Русия остане рационална, тогава споразуменията за нов международен ред могат да бъдат подписани освен в Европа, само че и в Тихоокеанския район, защото Съединени американски щати би трябвало да показват навременна поддръжка за Тайван пред лицето на " китайската опасност ", счита професорът.

Списание Politico в рубриката „ отзиви “ разгласява публикация с присъщото заглавие „ Сега не всички сме украинци “, където професор по интернационална сигурност и тактика акцентира, че Западът би трябвало да признае, че ползите му не съответстват с ползите и рисковете на Украйна за по-нататъшна ескалация на спора. „ Претенциите за цялостно съвпадане на ползи могат да подхранят украинските фантазии за цялостна победа, които евентуално са несъстоятелни и единствено способстват за удължение на войната “, написа създателят.

В огромната обява на Politico „ Европейските водачи не са напълно съгласно Украйна “ показва, че цялостната западна поддръжка може да накара Украйна да „ се замае от триумфа “ и по-нататъшното продължение на спора може да дестабилизира Русия. Това от своя страна може да я направи още по-непредсказуема и тогава нормализирането на връзките в енергийния бранш ще бъде още по-недостижимо.

Ето за какво „ някои западноевропейски столици умерено се застъпват за избавително решение на спора, даже това да коства на Украйна известна територия “, се споделя в публикацията. Ръководството на Италия, Франция и Германия обществено се разгласи в интерес на постигането на мирни съглашения.

В същото време Украйна към момента не е подготвена за това. „ Искаме съветската войска да напусне нашата земя – ние не сме на съветска земя “, сподели Зеленски в изявление за италианската социална телевизия RAI. „ Няма да помогнем на Путин да резервира лицето си, като се заплаща с нашата територия. Би било незаслужено “, сподели той, имайки поради настояването на френския президент Еманюел Макрон да се създадат известни отстъпки по отношение на суверенитета на Украйна.

След визитата на италианския министър председател Марио Драги във Вашингтон на 9 май и срещата с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, италианският външен министър Луиджи Ди Майо посети Америка и малко по-късно показа своя проект за спокойно споразумяване на спора в Украйна пред Организация на обединените нации. Всички са наясно, че без Съединени американски щати осъществяването на сходен проект е невероятно, само че американската страна не даде обществена оценка на тези оферти.

Акцентът на тази поредност от изявления е публицистичната публикация „ Войната в Украйна става все по-тежка, Америка не е подготвена “ от The New York Times. В нея се споделя, че утвърждението на Конгреса на Съединени американски щати за помощ от 40 милиарда $ за Украйна е изключителна цена и сериозността на опасността от ескалацията на украинския спор повдига доста въпроси по отношение на вероятностите за присъединяване на Съединени американски щати в него. На всички тези въпроси президентът на Съединени американски щати Байдън занапред ще би трябвало да отговори пред американската общност.

Далеч не е в полза на Америка да се потопи в тотална война с Русия, „ даже в случай че контрактуваният мир може да изисква Украйна да вземе някои сложни решения “, се споделя в публикацията. Без ясно дефинирани цели в този спор, Белият дом освен рискува да загуби американския интерес в поддръжката на украинците, само че и заплашва дълготрайния мир и сигурност на европейския континент.

„ Ню Йорк Таймс “ написа, че „ решителната военна победа на Украйна над Русия, която би довела до възобновяване на цялата територия, окупирана от Русия от 2014 година, не е реалистична цел “. Съединени американски щати и НАТО към този момент са надълбоко забъркани в спора както във военно, по този начин и в икономическо отношение. Нереалистичните упования биха могли да ги въвлекат още по-дълбоко в скъпа, продължителна и доста рискова война с нуклеарна мощ.

Авторите показват, че „ Байдън също би трябвало да даде да се разбере на Зеленски и неговите хора, че има граница до каква степен могат да стигнат Съединени американски щати и НАТО, с цел да се опълчват на Русия, както и да очертае границите на оръжията, парите и политическата поддръжка, на които могат да се надяват. Изключително значимо е решенията на украинското държавно управление да се основават на реалистична оценка на неговите запаси и на това, какъв брой още опустошения може да издържи Украйна. "

Статията приключва, като показва, че сходна борба с действителността може да бъде мъчителна, само че това е нещо, което държавното управление на Съединени американски щати би трябвало да направи, а не да преследва илюзорна „ победа “. Докато Русия ще бъде под напън от наказания, предизвикването за Съединени американски щати е да се отърсят от еуфорията и да се съсредоточат върху слагането на цели за „ довеждане докрай на задачата “.

Обобщавайки тези изявления, можем да кажем, че в навечерието на изборите за Конгреса на Съединени американски щати част от истеблишмънта на Демократическата партия на Съединени американски щати се пробва да корегира своето управление, което стартира съществено да играе на „ война “ в Украйна.

Мнозина са наясно, че това е просто още една причина да споделят идващите милиарди, тъй като най-малко 1/3 от 40 милиарда помощ за Украйна въобще няма да напусне Съединени американски щати, а другата част ще се върне под формата на заплащания на разнообразни американски компании.

Въпреки това, лекотата, с която се харчат тези пари на данъкоплатците, стартира да нервира електората, защото харченето непосредствено за американците не се радва на такава двупартийна поддръжка, а цените на насъщния за тях бензин се повишават, чупейки всевъзможни върхове и граници.

Освен това Съединени американски щати не се нуждаят от ескалация на спора с нуклеарна мощ в лицето на Русия, „ ястребите “ в Белия дом очевидно стартират да прекаляват. Наскоро Байдън трябваше персонално да се обади на висши чиновници на разузнаването и защитата на Съединени американски щати, с цел да заяви, че медийните приключвания по отношение на „ шерването на разследваща информация на Съединени американски щати с Украйна са контрапродуктивни “.

Ситуацията изнервя даже военните чиновници. Командирът на американския контингент в Европа военачалник Тод Уолтърс счита, че дипломатическото решение за Украйна е една крачка по-близо след телефонен диалог сред началника на щабовете на Русия и Съединени американски щати.

На 20 май представителят на Пентагона Джон Кирби отхвърли известията, че Съединени американски щати създават проекти за заличаване на съветския Черноморски флот и доставяне на Украйна с американски противокорабни оръжия. Обединеното кралство обаче към този момент достави противокорабни ракети на Украйна. Тази страна е главният съперник на мирното решение на украинския спор, който сложи доста на карта.

След шест месеца енергийната беднотия на популацията на Обединеното кралство може да нарасне от 20% на 40%. Някои фамилии към този момент вървят да се стоплят и да се къпят в Макдоналдс. Имаше даже репутационни разноски в интернационален мащаб, тенис шампионатът Уимбълдън беше лишен от рейтингови точки заради отхвърли да бъдат позволени съветски и беларуски тенисисти.

Bloomberg искрено написа, че някогашният английски министър председател Борис Джонсън " всъщност подклажда спор, в който Англия не взе участие ". Също по този начин установяването на мир на украинска територия е възпрепятствано от министъра на защитата Бен Уолъс и английския външен министър Лиз Трас. Последната от своя страна към този момент сподели, че „ войната в Украйна е наша война “, като по този метод дефинира задачата на Англия – провалянето на Русия.

Според The Times Англия желае да изпрати военни кораби в Черно море, само че още веднъж не сама, а като част от коалиция от други страни. Освен Латвия към момента няма претенденти, остарялата Европа не желае по-нататъшна ескалация, имат потребност от способи да се върнат към преговорния развой с Русия. Европейски Съюз към този момент е изчерпал всичките си благоприятни условия за наказания - наказания за закупуване на съветски нефт, да вземем за пример, не могат да бъдат въведени.

Рано или късно и Съединени американски щати, и Европейски Съюз въпреки всичко ще би трябвало да договарят с Русия по въпроса за по-нататъшния бизнес. Схемата „ газ за рубли “ е пусната в деяние съвсем в цялостен мащаб и към този момент в този си тип тя подкопава предходната финансова система, трансформирайки рублата във официално обезпечена валута, което слага под въпрос бъдещето на други валути, които въобще нямат никакво поръчителство. Изключително значимо е западните страни да върнат бизнеса с Русия. Заплахата от криза в стопанската система плаши всички.

В умозаключение бих желал да предвиждам, че страните от Запада, водени от Съединените щати, скоро ще понижат или лимитират поддръжката си за Украйна, след което спорът ще избледнее и ще премине в стадий на договаряния за нова интернационална конструкция за сигурност.

Това обаче не може да се каже сигурно все още. Разбира се, евентуално е преди изборите за Конгрес на Съединени американски щати тази есен тематиката за Украйна да бъде изтласкана от дневния ред на американските медии от вътрешните проблеми.

В същото време след тези избори Демократическата партия към този момент няма да бъде ограничавана от желанието да угоди на гласоподавателите и може би победилите в Белия дом „ ястреби “, ще могат да ескалират спора в наличните за тях форми.

В доста връзки всичко ще зависи от обстановката на фронтовете, в случай че по това време Русия реализира в Украйна задачите, сложени пред СВО, тогава сходна ескалация на спора няма да се възприема като рационална даже в западните страни.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР