Разстоянието от центъра на София до Костенец е едва 74

...
Разстоянието от центъра на София до Костенец е едва 74
Коментари Харесай

Джи Пи Груп - по релсите на успеха в инфраструктурното строителство

Разстоянието от центъра на София до Костенец е едвам 74 км, само че от години насам влаковете на Българските държавни железници го изминават за 1 час и 55 минути, и то по разписание. За европейска страна в XXI век това за жалост е прекалено много. Много е и за хората, които живеят в градове като Костенец и Ихтиман, а работят в столицата и всеки ден пътуват с трен.

Освен това Костенец и Ихтиман са две от обитаемоте места, през които минават и интернационалните влакове по Паневропейски транспортен кулоар VIII, както и влакът до Бургас. Това в действителност е единствено една част от аргументите модернизацията на жп линията Елин Пелин - Костенец да бъде освен един от главните планове на оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура ", а и един от най-важните за България заради сложността на терена.
Какво ще се случи след реализацията на плана
С реализацията му ще бъдат осъвременени над 51 км железопътни линии и 5 жп гари и спирки, попадащи в обсега на трасето. За да бъдат реализирани плановите скорости от 160 км/ч за пътническите влакове и 120 км/ч за товарните, ще бъдат построени над 20 км тунели, най-дългият от които е 6.7 км. Предвидено е още строителството на над 23 моста и виадукта с обща дължина на оборудванията почти 3 км. Проектът ще удовлетвори европейските условия за съвременен железопътен превоз и бърза жп връзка за 53 хиляди поданици, живеещи сред Елин Пелин и Костенец.

" Строежът на жп линията ще способства доста и за възстановяване на свързаността в България, за възстановяване на изискванията за бизнес, повишение на индикаторите за по-добра стопанска система и като цяло за по-модерен живот ", сподели министърът на превоза Георги Гвоздейков по време на своята ревизия на дейностите по осъществяване на плана.
Реклама
" До 2027 година, когато би трябвало да бъдат приключени всички планове по направлението София - Пловдив, българските жители ще могат да пътуват обикновено, удобно и умерено за по-малко от час дистанцията от 150 км ", добави още той.
Как протичат ремонтните действия
Модернизацията е разграничена на 3 сектора: Елин Пелин - междугарие след гара Вакарел; междугарие след гара Вакарел - междугарие след гара Ихтиман; и междугарие след гара Ихтиман - нова гара Костенец. Модернизацията на Обособена позиция 3 от км 62+400 до км 73+598 се извършва от ДЗЗД " Щрабаг Джи Пи рейл 2017 ", с основен реализатор " Джи Пи Груп " АД.

Участъкът включва строителството на нов стоманен път, контактна мрежа, системи и уреди. За прекосяването през сложния планински терен е планувано строителство на 8 еднотръбни тунела за двойна жп линия с приблизителна обща дължина 5.5 км, както и построяването на 11 моста с приблизителна обща дължина 778 м. През седмицата бе приключено прокопаването на първия от близо 60 години двоен жп тунел с дължина 579 м, изпълнен от " Джи Пи Груп " АД.

Проектът ще обезпечи по-бързо и комфортно пътешестване с трен, като плановите скорости за пътническите транспорти са 160 км/ч, а за товарните - 120 км/ч. Така на процедура дистанцията от столицата до Костенец ще се взема с трен за близо 40 минути, а не за сегашните съвсем 2 часа.
Реклама Кои са " Джи Пи Груп " " Джи Пи Груп " е строителна компания, която обгръща необятен набор от услуги, свързани с създаване и поддръжка на здания, уреди и инженерна инфраструктура в областта на жилищното, публичното и промишленото строителство. Специализирана е в построяването на инфраструктурни обекти, като част от по-значимите в областта на железопътния превоз са: " Подновяване на стоманения път и контактна мрежа в междугарието Реброво - Своге " и " Проектиране и създаване на системи за сигнализация и телекомуникация по железопътна линия Пловдив - Бургас ". Свързани публикации " Джи Пи груп ", " Геострой ", " Трейс " и други наддават за метростанцията с жп връзка преди " Обеля " 10 април 2023, 16:26 " Железница " е единственият тунел в България, който покрива всички европейски стандарти 17 март 2023, 00:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР