Разследват незаконно шпиониране по времето на бившия бразилски президент Болсонаро.

...
Разследват незаконно шпиониране по времето на бившия бразилски президент Болсонаро.
Коментари Харесай

Разследват незаконно шпиониране по времето на бившия бразилски президент Болсонаро

Разследват нелегално шпиониране по времето на някогашния бразилски президент Болсонаро. Бразилската федерална полиция обискира в четвъртък адреси, свързани с някогашния началник на разузнаването на крайнодесния някогашен президент Жаир Болсонаро. Като част от следствие на хипотетично нелегално шпиониране от страна на разследващата организация Abin, споделиха два източника.

Разследването на хипотетичното нелегално наблюдаване на съперниците на Болсонаро в съдилищата, политиката и медиите се прибавя към правните несгоди на някогашния президент. Той към този момент е считан за политически неприспособим до 2030 година и е изправен пред голям брой наказателни следствия, които към момента могат да го вкарат в пандиза.

Федералната полиция в четвъртък нахлу в адреси, свързани с конгресмена Александър Рамагем, някогашен чиновник на федералната полиция и покровител на Болсонаро, който ръководеше Абин от 2019 до 2022 година Това са удостоверили два източника на Ройтерс. Офисът на Рамагем в Конгреса на Бразилия е измежду претърсените места, споделиха те.

Рамагем, който Болсонаро се опита да назначи за началник на федералната полиция през 2020 година, което в последна сметка беше блокирано от Върховния съд, не отговори на настояването за коментар.

През последните седмици Рамагем се готви да се кандидатира за кмет на Рио де Жанейро.

Федералната полиция сподели в изказване, че седем нейни лични чиновници са били отстранени в очакване на следствие на хипотетичното им присъединяване в схемата. Извършени са общо 21 претърсвания и изземвания тук-там, в това число столицата Бразилия и Рио де Жанейро. Това се споделя още в изказването.

Операцията в четвъртък беше разпоредена от арбитър от Върховния съд Александър де Мораес, който управлява голям брой следствия против Болсонаро и неговите поддръжници за държанието им преди и след изборите през 2022 година, извоювани от левия президент Луис Инасио Лула да Силва.

Източник: Reuters,  превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР