Разследванията, водени от прокуратурата на България, са на принципна основа

...
Разследванията, водени от прокуратурата на България, са на принципна основа
Коментари Харесай

Гешев отговори на LIBE: Всички ни атакуват

Разследванията, водени от прокуратурата на България, са на кардинална основа и произтичат само и единствено от закона, без значение от разследваните лица, ведомствата и институциите, които те съставляват. Прокуратурата обаче е атакувана от политици от всички направления. Това излиза наяве от писмото на българското държавно обвиняване до Комисията по цивилен свободи (LIBE) в Европейския парламент (ЕП), което е изпратено във връзка въпроси за работата на прокуратурата по корупционните закононарушения.

" В изказванията на политици от последните месеци се излагат изказвания за неравнопоставеност и избирателност при осъществяване на следствия против лица, заемащи високи държавни длъжности, което съставлява пряк опит за интервенция в независимостта на прокуратурата и слагането в обстановка на взаимозависимост от политически субекти ", се показва в отговорите.

Като част от офанзивите са изброени изявленията на редица родни политици. Като образец е посочено изявлението на вицепремиера Красимир Каракачанов, който е и водач на Вътрешна македонска революционна организация. При задържането на някогашния министър на околната среда Нено Димов той дефинира ареста му като „ показно ликвидиране “.

От прокуратурата споделят, че в сходен смисъл било и изказване на Корнелия Нинова, водач на Българска социалистическа партия, чиято парламентарна група е втора по бройка в българския парламент. От прокуратурата оповестяват, че нейната офанзива била откакто основният прокурор насочи запитване до Конституционен съд по отношение на имунитета на президента Румен Радев. Тогава тя нарекла тези дейности „ опит за заплашване “ на президента. Внушения за политически въздействия били направени и от премиера Бойко Борисов, който е и водач на най-голямата партия ГЕРБ. Напускайки спецпрокуратурата, където беше свикан на разпит като очевидец по досъдебно произвеждане, той декларира, че с тези си дейности „ прокуратурата угажда на Радев “, т.е. на президента. Като " политически стимулирани " били избрани дейностите на прокуратурата и от президента.

На 9 юли 2020 година на политически митинг с негово присъединяване, той назовава прокуратурата „ мафия “. Най-вероятно изявленията на Радев против прокуратурата са били стимулирани от дейностите по наказателните преследвания, подхванати против двама чиновници в администрацията на президента, по отношение на осъществени от тях закононарушения, относими към службата им - Пламен Узунов и Илия Милушев.

От прокуратурата изясняват и защо са разследвани двамата. Друг образец за оказване на политическо въздействие, който от прокуратурата показват, са многото изявления на Христо Иванов, ръководител на „ Да, България “ и някогашен правосъден министър. В последните месеци той отправил апели за „ изчистване и реподбор на прокурорите “.

Активността на българската прокуратура по направление противопоставяне на корупцията, както и във връзка ангажиране наказателната отговорност на редица знакови за българското общество фигури, е невиждана в интервала след 1989 година, се показва още в писмото.

В отговорите до LIBE, се показва още, че за първи път след 1989 година бяха повдигнати обвинявания и бяха наложени от съда ограничения за неотклонение „ задържане под стража “ на сегашен министър и заместник-министър от настоящо държавно управление. Това са министърът на оклоната среда и водите Нено Димов, който е от квотата на Вътрешна македонска революционна организация - част от ръководещата коалиция и Красимир Живков, негов заместител, който е от квотата на ГЕРБ.

От прокуратурата показват, че към наказателна отговорност са привлечени и едни от най-богатите българи, чието имущество е било добито по незаконен метод, и за които отдавна съществува публичното мнение, че са недосегаеми - Васил Божков, Пламен и Атанас Бобокови, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи, Миню Стайков и укриващия се в Сърбия банкер Цветан Василев.

В отговорите се споделя, че с импортиран обвинителен акт в правосъдна фаза се намират наказателните производства, водени против Цветан Василев, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи и Миню Стайков. След дейностите на прокуратурата до края на 2019 година е запорирано имущество и активи в размер над 3 милиарда лева, което се равнява на над 1,5 милиарда евро. " Накърнените стопански ползи откриха несъмнено отражение и в офанзивите против независимостта на правосъдната власт, в частност - на прокуратурата, в това число такива с медиен и политически темперамент ", се споделя в писмото до евродепутатите.

Отбелязва се, че очевидна е информацията за връзките на съдружие „ БОЕЦ “ с укриващия се към този момент шест години в Сърбия банкер Цветан Василев, който е обвиняем дружно с още 17 лица за източването на 3,5 милиарда лв. от банкрутиралата КТБ.

" Може да се направи напълно обосновано съмнение, че дейностите на представителите на тази неправителствена организация по принцип са стимулирани точно от ползите на подсъдимия Василев ", са акцентира в отговорите.

Посочва се също по този начин, че във връзка невижданото закъснение на решението за екстрадицията на Цветан Василев са известени Генералният секретариат на Съвета на Европа и Европейският комитет по проблемите на престъпността. В отговорите до евродепутатите се обръща и внимание, че е открита връзка на укриващия се в Обединените арабски емирства олигарх Васил Божков с организацията на част от митингите, целяща радикализиране и опорочаване, в това число и посредством потребление на насилствени дейности, на справедливите претенции на протестиращите български жители.

В отговорите се показва още, че прокуратурата не разделя водените досъдебни производства на такива против представители на лица от ръководещото болшинство или от опозицията, както и съгласно длъжността на съответното лице.

" Българските прокурори и следователи се управляват само от закона и извършват отговорностите си по съвест и вътрешно разбиране. Този принцип е конституционно открит и подсигурява за развиването на правовата страна и върховенството на закона в страната ", безапелационни са от прокуратурата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР