Разработването на последователна нова източна политика ще бъде първото сериозно

...
Разработването на последователна нова източна политика ще бъде първото сериозно
Коментари Харесай

Новата политика на Германия към Русия - как ще се получи?

Разработването на поредна " нова източна политика " ще бъде първото съществено тестване за немския канцлер Олаф Шолц и външния министър Аналена Бербок. Това написа в собствен разбор за Deutsche Welle Марсел Фюрстенау. Ето какво още се споделя в материала:

В съдружното съглашение, което е в основата на федералното държавно управление на социалдемократите (СДП), Зелените и Свободните демократи (СвДП), има предложение, което бързо може да се трансформира в проблем за съдружните сътрудници. То гласи следното: " Външната политика на Германия би трябвало да има общи цели, а другите министерства и организации би трябвало да създават взаимно тактики, с цел да се увеличи успеваемостта на интернационалните ни дейности. " Казано по-просто, желаеме да приказваме с един глас на международната сцена.
Зелените в Германия изрично срещу " Северен поток 2 "
Депутатът Омид Нурипур от немската Зелена партия не изключи налагането на наказания против " Северен поток 2 ". „ Газов план от та...
Прочети повече
Канцлерът Олаф Шолц (ГСДП) и външният му министър Аналена Баербок (Съюз-90/Зелени) от време на време влизат в спор, образец за което е политиката към Русия. Като претендент за канцлер по време на акцията за Бундестага Баербок се опълчи на съветския газопровод " Северен поток 2 " с аргумента, че той ще направи Германия по-зависима от Владимир Путин в енергийната политика. Шолц, от своя страна, дефинира тръбопровода, минаващ по морското дъно " чисто стопански план ".

Ако въпросът бъде подложен без заобикалки, външният министър Бербок ще би трябвало да поддържа това, на което се противопоставяше като опозиционен политик - стартирането в употреба на " Северен поток 2 ". Това може и да не стане, в случай че Федералната организация за мрежите (Bundesnetzagentur) наложи несъгласие. Тази организация изследва на първо място дали планът е в сходство с европейското право и към този момент даде сигнал, че е малко евентуално решението за " Северен поток 2 " да бъде взето през първата половина на 2022 година

Дори преди този момент обаче скритият спор за газопровода може да разкрие своя взривоопасен външнополитически капацитет, в случай че обстановката към Украйна се изостри. По време на визитата си във Вашингтон след встъпването в служба на немския външен министър Аналена Бербок тя беседва по този въпрос с американския си сътрудник Антъни Блинкен. Те се споразумяха " дружно с други европейски сътрудници " да подхващат " ефикасни ограничения, в случай че Русия употребява силата като оръжие или в случай че извърши нови нападателни дейности ", съобщи тогава ръководителят на немската дипломация.

Подобно изказване, което може да се схваща като ясно предизвестие към съветския президент Владимир Путин, не би трябвало да провокира възражения от страна на канцлера Шолц. Защото във връзка с реториката Бербок остава в границите на това, което съобщи в границите на съдружното съглашение за връзките с Русия: " Призоваваме за неотложно преустановяване на всички опити за дестабилизиране на Украйна, насилието в Източна Украйна и анексирането на Крим, което е в прорез с интернационалното право ".

Няма индикации, че Путин ще върне на Украйна анексирания от Русия през 2014 година Кримски полуостров. За да не се отслаби позицията на Германия в разговора с Москва, е нужна единна тактика, деликатно координирана от канцлерството и външното министерство.
ОССЕ: Европа е изправена пред риск от нова война
Европа е изправена пред риск от нова война – това предизвестие пристигна от срещата на Организацията за сигурност и съдействие...
Прочети повече
Традиционно добре осведоменият таблоид Bild изрази подозрения по отношение на осъществимостта на сходен синхрон: в материал на немската медия, който обаче не е доказан от публични източници, се споделя, че канцлерът желае самичък да дефинира политиката по отношение на Русия.

Твърди се, че става дума за " квалифицирано ново начало ". Очаква се Шолц да се срещне с Путин до края на януари, макар че към момента няма публично удостоверение за това. Не е изненадващо, че ръководителят на държавното управление е този, който има намерение да дефинира външнополитическия курс - правото му да го прави е записано в конституцията. Параграф 65 от главния немски закон гласи: " Федералният канцлер дефинира главните насоки на политиката и носи отговорност за тях. В рамките на тези насоки всеки федерален министър води делата си на лична отговорност. "

Външната политика обичайно е в областта на подготвеност на канцеларията на държавния началник. А през 21 век въздействието му доста се е нараснало. Основната причина за това е Ангела Меркел, която беше канцлер от 2005 година до 2021 година По време на 16-годишното си ръководство тя оформи по съдбоносен метод облика на Германия по света.

Наследникът на Меркел наподобява желае да надгради нейния опит, само че и да сложи нов акцент в него: " Нуждаем се от нова източна политика ", споделя Шолц пред DW, до момента в който към момента беше претендент за канцлер.

Терминът " нова източна политика " припомня за " политиката на разведряване ", провеждана от Вили Бранд - първият федерален канцлер и социалдемократ, който получи Нобелова премия за мир през 1969 година Дългосрочната му цел беше да постави завършек на Студената война с тогавашния Съветски съюз и другите страни от Източния блок. Тя беше реализирана през 1989 година с рухването на Берлинската стена и обединяването на Германия през 1990 година
Американски посланик: Путин желае още веднъж Желязна завеса
Докато Съединени американски щати и съдружниците от НАТО договарят с Русия тази седмица, би трябвало да имат поради една отрезвяваща действителност: Владимир Путин е реш...
Прочети повече
" Трябва да има взаимоотношение в света, в това число с държавни управления, които доста се разграничават от нашето ", съобщи Олаф Шолц по телевизия ZDF малко откакто встъпи в служба и постави клетва. По времето на Вили Бранд се говореше за " смяна посредством доближаване ". В изявление за DW Шолц съобщи, че през 2021 година е убедил " Русия и други страни да одобряват, че ще има по-нататъшна интеграция на Европа ".

Коалиционното съглашение на новото немско държавно управление във връзка с Русия гласи следното: " Знаем какъв брой е значима една пълноценна и постоянна връзка и продължаваме да се стремим към нея. Готови сме за градивен разговор ".

Превод: БГНЕС

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР