Разпространението на заразата от коронавирус отвори цял куп въпроси за

...
Разпространението на заразата от коронавирус отвори цял куп въпроси за
Коментари Харесай

Какво се случва когато в блока има коронавирус

Разпространението на болестта от ковид отвори цялостен куп въпроси за това по какъв начин би трябвало да постъпват съкооператорите, в случай че във входа или целия им блок е открит случай на ковид.

Необходими са промени в Закона за етажната благосъстоятелност поради въведеното изключително състояние. Трябва да има регистрация на всеки живеещ в един вход. Задължително е да бъде известен домоуправителят, когато има потвърден позитивен случай на инфектиран с ковид. Такова е мнението на инж. Оник Пилибосян - дълготраен домоуправител в София.

" Абсолютно наложително е да бъде известен и домоуправителят, в случай че би трябвало и районният кмет, а също по този начин съответната Районна здравна ревизия, да се знае и да бъдат направени съответните бланки, както преди време имаше, най-малко аз по този начин си припомням, не знам в този момент дали се поставят на вратите, че тук има карантина наложена и да може да се съблюдава, да се има поради и от живущите, и от външни хора, които влизат ", сподели Оник Пилибосян пред БНР.

Според закона във всеки вход би трябвало да бъде определен домоуправител, само че не са планувани санкции, в случай че не е направено това. Задължително домоуправителят, управителният съвет и ревизионната комисия би трябвало да бъдат регистрирани в районната администрация. Кметовете би трябвало да контактуват с тях, акцентира Пилибосян.

" Така че това би трябвало да бъде доста прецизно заложено в закона, към този момент и кметовете да имат своите задължения към домсъветите и надлежно да има съответните наказания ", посочи Оник Пилибосян. Задължително е, откакто се записват, за домоуправителите да се организират къси обучителни курсове за законодателството, посочи още той.

Заради болестта от ковид е належащо да се направи стерилизация във входовете, акцентира домоуправителят.

" Абсолютно - местата още с влизането: бутони, домофони, дръжките на входните порти, бутоните за осветяване, дръжките на асансьорите по етажите при влизане, надлежно бутоните за натискане вътре в асансьора и бутоните сред етажите, безусловно е наложително да бъдат дезинфекцирани с дезинфектант. В асансьорите да влизат не повече от 1 до 2 души, според от това какъв брой са огромни, размерът на асансьорът, тъй като има и товарни асансьори и по-малки асансьори ", сподели дългогодишният домоуправител.

При качването по стълбите също би трябвало да се съблюдава разстояние от 2 метра сред хората, които се разминават.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР