Разположеното в Югозападна Австралия солено езеро Хилиър (Lake Hillier) има

...
Разположеното в Югозападна Австралия солено езеро Хилиър (Lake Hillier) има
Коментари Харесай

Тайната на розовото езеро Хилиър (ВИДЕО)

Разположеното в Югозападна Австралия солено езеро Хилиър (Lake Hillier) има необикновен цвят. Едва неотдавна е разкрита повода на това събитие.

Откритието е осъществено от австралийския микробиолог Кен Макграф (Ken McGrath), който се заинтересувал от розовия цвят на езерото, до момента в който гледал научнопопулярно видео на YouTube канала SciShow, оповестява National Geographic.

Хилиър се намира на остров Мидъл в югозападната част на Австралия и е мъчно да се стигне до него току-тъй. Водна навигация в този регион няма и на практика единственият метод се явява въздушният превоз. Той освен е безценен, само че и наскоро, за предпазване на неповторимата екосистема, приземяването на острова е било неразрешено.

Затова Макграф просто вписал пътешествието до езерото в листата на желанията, които по-скоро няма да се осъществен. Но по-късно схванал за научноизследователския план eXtreme Microbiome, свързал се с неговите уредници и те също се заинтересували от необичайния цвят на водата на Хилиър. След като получили позволение от държавното управление за посещаване на острова и взимане на проби от водата, участниците в плана дружно с Макграф се отправили на експедиция.

Макграф и сътрудниците му съумели да открият, че водата дължи своя цвят на халобактерии (Halobacteriaceae) и родствени микроорганизми, способни да живеят в среда с високо наличие на сол. Освен това в езерото са открити бактерии Dechloromonas Aromatica, които унищожават съединенията в химични разтворители. Учените считат, че те са останали във водоема от началото на ХХ век, когато към езерото е имало произвеждане на кожени произведения.

Островът и езерото са били открити при експедиция на английския мореплавател Матю Флиндърс през 1802 година. По-рано и други експедиции се опитвали да открият повода за розовия цвят на водата и считали, че повода е солеността и характерните микроорганизми. Но извършените през 1950 година проби не удостоверили това – допустимо е повода да е в несъвършената тогава техника.

Халобактериите са едни от най-древните жители на нашата планета. За първи път са изолирани при започване на предишния век от микрофлората на лиманната тиня, само че систематичното им проучване почнало чак в края на второто десетилетие на ХХ век.

На продуктите, консервирани с потреблението на огромно количество сол, може да се забележи червеникав налеп, който се появява в резултат на активността на този вид микроорганизми. Още един прочут водоем с розова вода заради халобактерии е Чокракското езеро в Крим.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР