Древни гърци, художници от епохата на Възраждането, астрономи от XVII

...
Древни гърци, художници от епохата на Възраждането, астрономи от XVII
Коментари Харесай

Златното сечение – свещеното число

Древни гърци, художници от епохата на Възраждането, астрономи от XVII век и архитекти от XXI век са обединявани от това, че всички те са употребявали Златното сечение, известно също като Златната съразмерност.

Това е цифрата Фи (Phi) – 1.61803399, което има в действителност неповторими математически свойства и се демонстрира на всички места в природата. Благодарение на неговото потребление художниците могат да основат неповторими творби.

© Ancient Origins

Според астрофизика Марио Ливи някои от най-великите математици на всички столетия – Питагор и Евклид в Древна Гърция, италианският математик Леонардо Фибоначи в Средновековието и астрономът Йохан Кеплер в епохата на Ренесанса – са са отделили доста време да размишляват над това особено число и да учат неговите свойства. Не единствено математиците са се увличали по златното сечение.

Биолози, художници, музиканти, историци, архитекти, психолози и даже мистици разискват повода за неговата вездесъщост и прелест. Може сигурно да се каже, че златното сечение е вдъхновявало мислителите от всички дисциплини както никое друго число в историята на математиката. В математиката и изкуството златната съразмерност се проявявала тогава, когато отношението на сумите на две величини към по-голямата от тях е равна на отношението на по-голямата големина към по-малката. Когато Златното сечение се осмисля в две измерения, то нормално се показва като серпантина, която се дефинира благодарение на серия квадрати и дъги, образуващи „ златни правоъгълници “.

Спиралната форма показва динамичността на растежа на растенията и други естествени обекти, златната съразмерност се демонстрира и в градежа на човешкото тяло. По подобен метод това е изключително съответствие на елементарни спирали и правоъгълници, лежащо в основата на света, по тази причина то е било наречено Златно или Божествено.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР