Във Вселената има милиарди, трилиони звезди. За да го поставим

...
Във Вселената има милиарди, трилиони звезди. За да го поставим
Коментари Харесай

Коя е най-голямата известна звезда във Вселената?

Във Вселената има милиарди, трилиони звезди. За да го сложим в вероятност: във Вселената има към 200 секстилиона (10 21 ) звезди. В рамките на този голям брой има звезди с всевъзможни форми и размери.

Това включва най-малката звезда, записана в миналото EBLM J0555-57Ab, която е почти с размера на Сатурн. Но какво да кажем за най-голямата звезда във Вселената? Ето какво би трябвало да знаете за най-голямата звезда във Вселената и по какъв начин тя се съпоставя със Слънцето.

Най-голямата известна звезда във Вселената е UY Scuti . Приблизителният й радиус е 1,188 милиарда километра. Ако UY Scuti беше центърът на нашата слънчева система, нейната фотосфера или външната обвивка, щеше да доближи тъкмо до орбитата на Юпитер.

Това е червен хипергигант, което значи, че има голяма маса и светимост. Тези типове звезди обаче са по-трудни за намиране заради късия им живот. За разлика от други звезди, които съществуват милиарди години, хипергигантите съществуват доста по-кратко. Звездата е наречена още „ BD-12 5055. “


UY Scuti може да се откри покрай центъра на Млечния път, на към 9500 светлинни години от Земята. Тя е част от съзвездието Скутум. Слънцето може да е центърът на нашата слънчева система, само че не е най-голямата звезда във Вселената. Слънцето има междинен радиус от към 696 000 километра или 432 450 благи. В съпоставяне с UY Scuti, радиусът на Слънцето е 1700 пъти по-малък. Около 5 милиарда слънца могат да се поберат в UY Scuti.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР