Второто слънчево затъмнение за тази година (първото беше на 20

...
Второто слънчево затъмнение за тази година (първото беше на 20
Коментари Харесай

Как се разчитат картите на затъмненията

Второто слънчево затъмнение за тази година (първото беше на 20 март и беше пълно) ще се състои на 13 септември, неделя, и ще бъде отчасти.

Максималната му фаза ще бъде 0,79 и ще може да се следи единствено в Южна Африка и Антарктида.

Затъмнението ще настъпи 1,2 дни откакто Луната е минала апогея (най-отдалечената от Земята точка от своята орбита) и две седмици преди цялостното лунно затъмнение, което ще се състои на 28 септември 2015 година и което ще може да забележим и ние.

Всъщност на тези схеми е дадена на практика изчерпателна информация за затъмнението, а за феновете на астрономията – постоянно и подробна. И въпреки всичко разбирането на сходни карти е много потребно. Нека да забележим изображението долу.

© Мегавселена

Преди всичко на картата се показва видът затъмнение.

Total   значи цялостно затъмнение, т.е. затъмнение, при което Луната напълно закрива Слънцето най-малко в една точка на земното кълбо.

Partial   е отчасти затъмнение – тогава Луната не закрива Слънцето напълно и по повърхността на Земята минава единствено полусянката на спътника.

Annular   е пръстеновидно затъмнение, което поражда, когато Луната, въпреки че напълно закрива Слънцето, забележимите ѝ размери на тази дата са по-малки от забележимите размери на Слънцето и към Луната поражда блестящ пръстен от слънчева светлина. Такива затъмнения се случват, когато Луната се намира покрай апогея, най-далечната от Земята точка от своята орбита.

И най-после, терминът hybrid   значи хибридно затъмнение, когато в някои местности затъмнението се следи като цялостно, а в други – като отчасти.

След това са посочени номерът на Сарос и възелът от лунната орбита, в който ще настъпи затъмнението. Възходящият възел се отбелязва с буквата A ( ascending ), низходящият – с буквата D ( descending ).

Вдясно горе се показват датата и времето на настъпване на оптималната фаза на затъмнението ( TDT – земно динамично време). Тъй като динамичното време, въпреки и нищожно, само че се отличава от Световното време, поправката делта T се показва вляво долу на такива карти.

Световното време е равно на динамичното минус ΔТ ( UT1 = TD – ΔT ). На изображението тук ΔТ е равно на 70 секунди.

Параметърът гама е еднакъв на дистанцията сред оста на конуса на лунната сянка и центъра на земното кълбо, и се мери като част от радиуса на Земята. Ако оста на лунната сянка сега на оптималната фаза на затъмнението минава през центъра на земното кълбо, то гама е равна на нула.

Ако едвам допира края, то гама е равна на 1. Ясно е, че при гама над 1 лунната сянка минава настрана от земното кълбо и затъмнението се явява отчасти.

Параметърът Alt. ( altitude ) вдясно долу отбелязва височината на Слънцето над хоризонта в точката на оптималната фаза.

И най-после, параметърът Dur. ( duration ). Това е продължителността на цялостната фаза за цялостните и пръстеновидните затъмнения или продължителността на оптималната фаза за частичните.

Сега дано разгледаме цифровите обозначения.

  1. Северна граница на полусянката на частичната фаза на затъмнението.
  2. Линията на земното кълбо, където затъмнението приключва с изгрева на Слънцето.
  3. Линията на земното кълбо, където оптималната фаза на затъмнението е с изгрева на Слънцето.
  4. Линия на земното кълбо, където затъмнението стартира с изгрева на Слънцето.
  5. Южна граница на полусянката (частична фаза на затъмнението).
  6. Ивица на цялостното слънчево затъмнение (или пръстеновидно). Обозначава се със наследник цвят.
  7. Линия на етапи 0,25, 0,5 и 0,75. На по-подробните карти тези изолинии може да са повече.
  8. Линия на земното кълбо, където затъмнението стартира при залеза на Слънцето.
  9. Линия на земното кълбо, където оптималната фаза на затъмнението е при залеза на Слънцето.
  10. Линия на Земното кълбо, където затъмнението стартира при залеза на Слънцето.
  11. Точка на земното кълбо, където по време на затъмнението Слънцето се намира в зенита.

Ето че в картите на слънчевите затъмнения няма нищо свръхсложно. Какво ви дава умеенето да четете картите на слънчевите затъмнения? Главното е, че независимо ще можете да определяте изискванията на затъмнението във вашия град – дали то въобще ще се вижда и в случай че да, каква ще бъде оптималната му фаза.

От нашата географска широчина няма да можем да следим утрешното затъмнение, само че чакаме цялостното лунно затъмнение, което следва единствено след 15 дни.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР