Разположена в северната част на Обединеното кралство, Шотландия е страна

...
Разположена в северната част на Обединеното кралство, Шотландия е страна
Коментари Харесай

Удивителни и уникални факти за Шотландия

Разположена в северната част на Обединеното кралство, Шотландия е страна с богата и антична история, поразително красиви пейзажи и горди, мощни поданици.

Има доста аргументи, заради които би трябвало да посетите тази красива страна, само че в този момент ще се съсредоточим върху нещата, които са неповторими за Шотландия.

От обичайното шотландско ядене до именитото страшилище Лох Нес, вижте ги:
Най-краткият търговски полет
Опериран от Loganair, най-краткият търговски полет в света се реализира сред два острова - Уестрей и Папа Уестрей, северно от Шотландия. Полетът обгръща разстояние единствено от 2.7 км и при удобни метеорологични условия може да бъде сбъднат единствено за 47 секунди.
Дом на голфа
Съвременният голф е с генезис от Шотландия, а остарялото игрище в Сейнт Андрюс, град на източното крайбрежие на страната, се счита за мястото, на което е роден спортът. Голфът се играе от 15 век.
Най-старото дърво в Европа
Разположен в църковния двор на село Фортингъл в Пертшир, Шотландия, за тиса тук се счита, че е на 3000 - 5000 години, което значи, че може би е най-старото дърво в Европа. С солидния си пън в диаметър 16 метра, той е в положително положение и може да живее още доста епохи.
Хагис
Считано за национално ядене от Шотландия, хагисът е бухнал пудинг, съдържащ овча тлъстина и карантия, лук, овесена каша, сос, подправки и сол, смесени и употребявани като примес, която се поставя в стомаха на овца.

Уиски
Ако попитате хората с какво свързват Шотландия, те най-често ще кажат уиски. И това е вярно - уискито е националната напитка на тази страна в продължение на епохи (от 1494 г.) и шотландското уиски (често наричано единствено " скоч " ) се подрежда измежду най-хубавите и най-желаните в света.
Замъкът Caerlaverock
Шотландия е известна с изобилието си от зашеметяващи средновековни крепости, като, съгласно някои, те са към 3000. Разположен на южното крайбрежие, емблематичният палат Caerlaverock, с типичния трап и триъгълна форма, е един от най-известните.

Завладяващи шотландски острови
Малко хора знаят, че Шотландия може да се похвали с съвсем 800 острова. Само към 100 от тях са непрекъснато населявани, което значи, че останалите острови оферират спиращи дъха изгледи и неповторима дива природа.

Хебридите, да вземем за пример, обезпечават места за размножаване на доста значими типове морски птици.


Най-дългото ехтене в света
Световният връх за най-дългото ехтене е подложен в подземно вместилище за гориво, издигнато покрай Invergordon, Шотландия, преди Втората международна война. Времето, в което то продължава, е 112 секунди.
Чудовището на Лох Нес
Легендата за чудовището от Лох Нес е измежду най-известните легенди в света. Смята се, че то населява езерото Лох Нес в шотландските планини, а от 1933 година, когато се появи актуалният интерес към чудовището, има стотици видеоклипове и фотоси на хипотетичното създание, множеството от които са потвърдени измами.
Къщата на Бърнс
Роден през 1759 година, Робърт Бърнс е считан за народен стихотворец на Шотландия и един от пионерите на сантименталното придвижване. Къщата, в която се е родил, е изцяло възобновена и е станал част от музея на Робърт Бърнс.

Виадукт Гленфинан
Построен през 1898 година, виадуктът на линията West Highland Line в Гленфинан, е наложителна дестинация както за почитателите на влака, по този начин и на архитектурата. Не е чудно, че този зрелищен железопътен виадукт е показан в няколко кино лентата и телевизионни сериали.
Килт
Това облекло се трансформира в знак на Шотландия. Традиционната пола за мъже в шотландските планини от 16 век през днешния ден е неразделна част от локалната просвета и келтското завещание. В наши дни обаче килтите нормално се носят единствено при публични случаи, фолклорни фестивали и други

Единбургски палат
Кацнал високо над столицата, Единбургският палат е най-важният и прочут палат на Шотландия. Той е място за голям брой исторически събития и борби в цялата шотландска история.
Уникално шотландско крайбрежие
Въпреки че е относително дребна страна, Шотландия има извънредно дълъг бряг – 9 910 км брегова линия, която е три пъти по-голяма от тази в Англия и два пъти по-голяма от тази на Франция или Испания. Ако включите многочислените острови, то се усилва до удивителните 16 500 километра.
Чудовището Мораг
Да, чудовището от Лох Нес не е единственото именито създание, за което се твърди, че живее в Шотландия. Скрито надълбоко във водите на езерото Мораг в шотландските планини, чудовището е различен митичен звяр на страната. Предполагаемите очевидци споделят, че е като огромно змийско създание с дължина към 9 метра.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР