Разположен в един от най-студените и ветровити малки градове на

...
Разположен в един от най-студените и ветровити малки градове на
Коментари Харесай

Единственият затвор за хомосексуални в света

Разположен в един от най-студените и ветровити дребни градове на Австралия - Кума, пандизът Cooma крие тъмна загадка. Не единствено, че е отворен още веднъж през 1957 година с съответната цел за затваряне на мъже за " хомосексуални закононарушения ", само че се счита, че е бил употребен и като място за опити с хора с една последна цел - премахване на хомосексуалността от обществото.

Според нов подкаст това е бил единственият затвор за хомосексуалисти в света. Нещо повече, половите нарушители също са изпращани в Cooma, което в допълнение жигосва гей пандизчиите, написа lifestyle.bg.

До ден сегашен някои чиновници на пандиза настояват, че не са знаели същинската причина, заради която гей пандизчиите са изолирани там.

66-годишният Лес Стшелецки стартира като чиновник в пандиза през 1979 година Той има вяра, че пандизчиите са изпратени там за тяхна лична сигурност.

" Cooma беше институция за отбрана, с цел да не изпращат хомосексуалните пандизчии в всеобщите затвори ", споделя той пред BBC. " Те бяха изложени на риск от принуждение в по-големи затвори като Лонг Бей в Сидни. "

Но различен някогашен чиновник, Клиф Ню, твърди, че това е било по не толкоз състрадателни аргументи. В подкаст поредицата The Greatest Menace той споделя, че откакто пандизът още веднъж отваря порти през 1957 година, в него непрестанно са ходели разнообразни психолози и психиатри.

Според него те са правили опити да трансформират ориентацията на хомосексуалистите. " Опитваха се да ги накарат на тръгнат " верния " път... Смятаха, че могат да ги излекуват ", безапелационен е служителят.

По думите на Клиф Ню, който през днешния ден е на 94 години, това е и повода пандизчиите да са в единични килии, с цел да ги държат под око пазачите.

Исторически документи сочат, че министърът на правораздаването на Нов Южен Уелс тогава - Редж Даунинг, е поел заслугата за основаването на пандиза.

Съобщава се, че той е изразил " горделивост " от плана си, казвайки пред Sydney Morning Herald през 1957 година: " Никъде в Европа или Америка не открих затвори, където хомосексуалистите са били отделени от другите пандизчии. "

Изявление за пресата на Редж Даунинг от 1958 година показва пандиза Cooma като " единствената наказателна институция в света, доколкото е известно, отдадена особено на задържането на хомосексуални нарушители ".

Затворниците в Cooma са лишени от независимост поради своята полова ориентировка или за закононарушения, свързани с това, че са гейове. В Нов Южен Уелс хомосексуалността е декриминализирана след 1984 година

През 1958 година държавното управление на Нов Южен Уелс афишира проверяваща комисия за " повода и лекуването на хомосексуализма ". В нея вземат участие " специалисти в региона на медицината, психиатрията, общественото и моралното богатство ", се споделя в изказване.

Комисията се състои от двама религиозни преподобни, двама висши чиновници на наказателната система и двама учени от университета в Сидни.

Затворът Cooma се показва като " специфична институция за наказани хомосексуални нарушители ", която ще " улесни следствието. "

По тогавашните думи на Редж Даунинг е трябвало да бъде открита научна оценка на казуса и допустимо решение за хомосексуалността.

" Знаем, че са се провалили в задачата си да изкоренят хомосексуалността, тъй като нашият подкаст открива гей мъже, които са били в пандиза ", споделя основателят на подкаста - журналистът Патрик Абуд, който е прекарал години в изследване на Cooma. Според него отчетът от въпросната интервенция за премахване на хомосексуалността е " затулен " и по този начин и не е открит.

Не е ясно по кое време е било прекъснато изпращането на хомосексуални пандизчии в Cooma. " Много архиви са отстранени или унищожени ", споделя историкът Гари Уодърспун пред BBC.

Министерството на правораздаването на Нов Южен Уелс отхвърля да разяснява тези изказвания, поради техния " исторически темперамент ".

Журналистът Патрик Абуд има вяра, че гей пандизчиите може да са били изпращани там до началото на 80-те години, базирайки се на изказване от 1982 година, съгласно което политиката за премахване на хомосексуалността от обществото към момента е годна.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР