Разнопосочните действия на законодателната и изпълнителната власт накърняват общественото доверие

...
Разнопосочните действия на законодателната и изпълнителната власт накърняват общественото доверие
Коментари Харесай

БСК скочи срещу административни такси, завишени до 90 пъти

" Разнопосочните дейности на законодателната и изпълнителната власт накърняват публичното доверие в институциите и държавността. Ето за какво, настояваме законопроектът за промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) да бъде изтеглен от вносителите и да бъде подложен на публично разискване. "

Това се споделя в писмо на БСК до ръководителите на Народното събрание и на Министерския съвет - Димитър Главчев и Бойко Борисов, по отношение на желанията на държавното управление за понижаване на административната тежест, от една страна, а от друга - увеличението на правосъдните такси посредством плана за промени в Административнопроцесуален кодекс.

В писмото на БСК се споделя още:

" Правителството показва увереност за предприемане на бързи и съответни дейности, които целят ограничение на бюрократичния напън посредством въвеждане на електронни обществени услуги, съкращаващи доста времето и цената за тяхното администриране.

В същото време, сме неприятно сюрпризирани, че дейностите на законодателния орган във връзка с административния напън са в посока, противоположна на решенията и дейностите на държавното управление. Народното събрание одобри на първо четене промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), водещи до фрапантно нарастване на правосъдните такси, което препятства достъпа до правораздаване и лимитира опциите за правосъдна отбрана против противозаконни актове и дейности на администрацията. Законопроектът стигна до пленарна зала без публично разискване, макар че визира съществени конституционни права, като правото на достъп до правораздаване и отговорността на администрацията за противозаконни дейности и актове.

Таксата по касационно обжалване и анулация на влезнали в действие решения за жителите е увеличена 18 пъти (от 5 на 90 лева.), за неправителствените организации - 90 пъти (от 5 на 450 лева.), а за комерсиалните сдружения - 9 пъти (от 50 на 450 лева.). Направената предварителна оценка на въздействието не обгръща последствията за бизнеса и жителите, които чакат отбрана на своите права и ползи. Така да вземем за пример, в областта на публичните поръчки и концесиите, характеризирани с висок веществен интерес, се предопределя неведнъж нарастване на правосъдните такси и затова ограничение на правосъдния надзор и повишаване на корупционния риск. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР