Разнообразието на храните изисква разнообразни напитки. Към едни храни подхожда

...
Разнообразието на храните изисква разнообразни напитки. Към едни храни подхожда
Коментари Харесай

Възбуждащи апетита напитки

Разнообразието на храните изисква разнородни питиета. Към едни храни подхожда коняк, бренди или водка, а към други – изсъхнало газирано вино. Към някои се предлага бяло или десертно вино.

Бирата и вермутът са напитките, които най-силно възбуждат апетита. Сред безалкохолните питиета газираните напитки също се смятат за подсилващи желанието за ядене.

Има две съществени групи възбуждащи апетита питиета:

1) Напитки с високо наличие на алкохол: бренди или коняк, водка или аквавита, както и сухите десертни виновност, като порто, медейра, шери, малага, тарагона и др.;

2) Напитки, съдържащи с изключение на повече или по-малко алкохол и растителни горчиви добавки – това са готовите аперативи и вермути. Към самостоятелно приготвените коктейли се прибавят растителни горчиви средства, каквито са: ангостура битер, портокалов битер или мирис на лимон и портокал. Не би трябвало да се не помни, че корите на тези цитрусови плодове би трябвало да бъдат усърдно измити с топла вода.

 Газирани питиета

Двете групи питиета възбуждат активността на слюнчените и стомашните жлези вследствие наличието на алкохол или растителни горчиви средства и с това провокират вкус.

Ето няколко вариации на втората група питиета, възбуждащи апетита:

Вермут със сода. От 50 до 100 мл. вермут се разрежда с малко количество минерална или газирана добре охладена вода.

Вермут с лимон. На ръба на коктейлната чаша се слага една осминка лимон. Налива се от 50 до 100 мл. вермут и се сервира. Гостът самичък изстисква в питието си сока от лимона.

Тези предписания могат да се приложат и към упоменатите в първата група десертни виновност. За препоръчване е обаче тези виновност да се употребяват без добавки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР