Различните екзотични плодове, които могат да се намерят по супермаркетите

...
Различните екзотични плодове, които могат да се намерят по супермаркетите
Коментари Харесай

Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Различните екзотични плодове, които могат да се намерят по супермаркетите и магазините, са чудесни на усет и придават изключителна, невероятна нотка на трапезата.

Някои екзотични плодове са по-скоро непознати версии на добре известни ни плодове, с техния прочут усет, само че наподобяват необикновени и красиви. Розовите грейпфрути и алените портокали да вземем за пример не се разграничават доста от по-обикновените си братовчеди, само че в случай че ги нарежем красиво като предястие, салата или десерт, те вършат от всекидневието нещо извънредно.

Горските ягоди са дребни, твърди и със мощен мирис. Малките цели кумкуати съставляват дребни портокали и някои хора ги ядат даже на една хапка, дружно с корите и семената. Ситно нарязаните кумкуати придават забавен усет на плодовата салата, можем да ги готвим цели или да ги вършим на мармалад.

Манго

 Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Има разнообразни типове манго. По предписание дребните плодове са по-вкусни, тъй като в тях има по-малко количество фибри. Мангото се избира когато е почнало да омеква, значи е узряло. За да ревизирате зрелостта, вземете плода в дланта си и стиснете. Не притискайте края с палец, тъй като ще нараните пулпата.

Опитайте резени сурово манго, поръсени със захар и канела, поднесени с пикантни ребърца или пилешки гърди, печени с мед.

 Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Папая

Избирайте папаята по същия метод като мангото – търсете плодове с жълта, а не със зелена кора, може да имат и малко тъмни петънца, само че би трябвало да са меки и като ги вземете, пулпата леко да поддава под пръстите. Белете ги деликатно, тъй като кожицата е горчива. Яжте папаята поръсена с пудра захар и с свеж сок от елементарен или зелен лимон. Вкусна е и в състава на плодовите салати.

Бодлива круша

Бодливите круши са най-вкусни, в случай че са жълтеникави, а не зелени; би трябвало да бъдат твърди, само че не доста. Махнете всички бодлички с хартия. Обелете плода фино, срежете го надлъжно на четвъртинки или напречно на резени. Бодливите круши са най-хубави като гарнитура или в конфитюр.

Физалис

Твърдата, само че сочна пулпа е доста ароматна – леко кисела и с великолепен усет. Физалисът се избира като външните люспи би трябвало да бъдат неповредени, сухи и светли, да не са влажни. Отворете една люспа, с цел да видите дали плодът е узрял – би трябвало да бъде тъмнооранжев на цвят.

 Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Ако го сервирате за десерт, деликатно отворете „ фенерчето “, разкъсайте го на листчета и ги обелете обратно, с цел да оголите плода. Ако употребявате в плодови пити или конфитюр, махнете хартие-подобните листчета.

Можете да го поднесете за десерт, като потопите плода в течна бяла глазура или мрачен шоколад. Плодовете са доста вкусни цели или срязани на половина, със сметана, като заряд за сладкиш или торта. Поднесете ги върху канапета със сирене „ Крема “.

Пасифлора

Познат и като гранадила, този плод има доста приложения. Семената му също се ядат. Недоозрелите плодове са с гладка кожица – зеленикаво-пурпурна. Презрелите са със сбръчкана кожица, леки и сухи. Използва се в плодови салати -охладена и леко подсладена, втвърдете салатата с малко желатин. Добавете към примес за пандишпан и ще извършите кейк с пасифлора; намажете от горната страна сладкиша с глазура, направена от пулпата и семената на пасифлората.

 Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Крем с пасифлора

Разбийте 300 мл гъста сметана, 12 издълбани плода пасифлора, 3 с.л шери и 1 с.л пудра захар. Украсете със сметана.

Мангостин

 Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Този плод приближаващ от Тайланд, има внимателен мирис. Кората му е тъмна, обагрена е в червеникаво-кафяво. Купувайте плодове с неувредена кора. Когато, узреят, тя става тъмнопурпурна. При приготвянето му ви би трябвало един доста изострен, тежък нож или малко готварско трионче, с цел да прорежете деликатно пулпата, без да срязвате плода на две. Наблюдавайте пурпурната кора – тя елементарно получава петна. Вдигнете горната половина от дебелата черупка, след това извадете плода.

Рамбутан

 Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Тези плодове имат кожица, покрита с меки бодлички, на цвят са тъмни, червеникавокафяви. Избирайте твърди плодове със свежо изглеждащи космести обвивки – оранжевокафяви, а не в мрачно пурпурнокафяво. При подготвяне, срежете кожицата и я обелете. Може да поднесете плодовете срязани на половина, без да ги белите, с цел да се възхитят гостите на красивия им тип.

Карамбола

 Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Този плод наподобява доста хубав, нарязан на резени. Има изострен усет, най-красив е в плодови салати. Избирайте гладки, неповредени, яркожълти плодове. Преди подготвяне, измийте, подсушете и нарежете на фино. Няма потребност да ги белите.

Нар

 Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Най-красивите от екзотичните плодове, само че в действителност единствено алените нарове си костват парите, тъй като са по едно и също време свежи на усет и живописни. Зрелите нарове имат твърда, суха, гладка кожица, жълтеникава или кафява, само че не трябва да наподобява сбръчкана. При подготвяне, срежете плода на половина и издълбайте семената с лъжица. Най-добре е да се ядат сурови, можете да ги сложите като декорация на сладолед или чаша пиво. Наровете са прелестни и в солени ястия – пробвайте ги с печен фазан.

Персимон

 Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Кожицата би трябвало да е твърда и гладка като на узрял домат. Най-добре е да се ядат сурови или направени на пюре в кухненски робот – от пюрето се вършат мусове, сладоледи и кремове.

Личи

Представете си плод, който има усет на рози, и ще получите почти изложение на плода проличава. Плодовете би трябвало да са сухи, розовокафяви, а не зелени. Зелените ще узреят вкъщи, само че ще би трябвало да поизчакате.

 Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

При подготвяне, деликатно счупете черупките след това ги обелете. Оставете ги цели, в случай че желаете да наподобяват красиви. Когато нарежете плода и махнете костилките, той не наподобява чак толкоз добре. Плодовете проличава се ядат сурови, поднесени в красивите си черупки. Може да ги употребявате и в плодови салати. Консервираните проличава също са вкусни и са по-евтини от суровите.

Гуава

 Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Нарежете на резени пресни плодове гуава и поднесете в плодови салати с други екзотични плодове. Ако не намирате пресни, поднесете консервирани. Сварените консервирани гуави са чудесни, когато се объркат със същото количество сметана или яйчен крем.

Фурми

 Екзотични плодове: Как да ги консумираме?

Могат да се намерят и пресни в супермаркетите. Тогава са по-скоро жълти, вместо с ослепителен тъмнокафяв цвят. Търсете твърди, лъскави, месести плодове. Фурмите са изключително вкусни в плодова салата, комплицирани с свеж нарязан ананас и киви. За коктейлни хапки направете нарези в няколко фурми и с пош напълнете мястото на костилката със сирене „ Крема “.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР