Разкрита е организирана престъпна група, която извършва икономически престъпления, свързани

...
Разкрита е организирана престъпна група, която извършва икономически престъпления, свързани
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата и ГДБОП разследват злоупотреба с лекарства

Разкрита е проведена незаконна група, която прави стопански закононарушения, свързани с така наречен успореден експорт на медикаменти, стана известно на брифинг в Министерство на вътрешните работи с присъединяване на министрите Валентин Радев и Кирил Ананиев, административния началник на Специализираната прокуратура Иван Гешев и шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов.


Производството е формирано през септември, а сигналът е получен шест месеца преди този момент.
Вчера са били претърсени над 60 адреса и извършени десетки разпити. Предмет на следствието са данъчни закононарушения и пране на пари, като стоката са медикаменти за онкоболни и за деца. Иззети са били медикаменти на стойност милиони левове. Лекарствата са както животоспасяващи, по този начин и животоподдържащи, изясни Иван Гешев.

Част от тях са предмет на успореден експорт за страни от Европейски Съюз, а част са предмет на незаконен импорт и след това - на успореден експорт. Предстои в околните дни да се посочи веригата от обвинени, имаме упоритост да стигнем до оптимален брой лица, които вземат участие в тази незаконна активност, уточни Гешев.

Операцията е била на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив. Вчера в ГДБОП са били доведени 20 души, а по оперативни данни незаконната група се състои от седем лица. В рамките на идната седмица евентуално ще се пристъпи към привличането на съответни лица като обвинени, тогава ще има и цялостната информация какъв брой лица са привлечени към наказателна отговорност.


Ивайло Спиридонов сподели, че това е следващата сполучлива реализация със Специализираната прокуратура. Тези медикаменти няма по какъв начин да се озоват на " черния " пазар, в случай че не са извадени от болнични заведения и аптеки, разяснява той. Има хора, които са изкупвачи на лекарствени средства с помощта на медицински лица и лекари, и са ги окрупнявали в склад. Това не е единствената скица за корист с лекарствени средства, в идващите месеци ще видите нашите дейности, разяснява той.

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев счита, че става въпрос за източване на бюджета на НЗОК за стотици милиони лв.. Той съобщи, че българските жители се лекуват с качествени медикаменти. Готов съм да повеждам спор с всеки, който може да потвърди, че медикаментите, с които лекуваме българските жители, са по-некачествени от тези, които се ползват в Западна Европа - целият размер медикаменти, който е открит по време на тази акция, е предопределен за страните от Западна Европа, разяснява той. Нашите ограничения, в това число като употребяваме активността на сътрудниците от националните служби, ще продължат и в останалите браншове на опазването на здравето, желаеме да създадем добра организация и добре структурирана система на опазването на здравето, акцентира здравният министър.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев означи, че занапред ще се чува какво се случва в този бранш. Основният претекст на нашата интензивност е, че в бранша се дават обилни средства, без доста възстановяване на услугите, сподели Радев. Той прикани и жителите, и медицинските служащи да спомагат за превъзмогване на неприятните практики.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР