Разкрит по-рано тази година, новият Volkswagen ID.7 е първият електрически

...
Разкрит по-рано тази година, новият Volkswagen ID.7 е първият електрически
Коментари Харесай

Как Фолкваген създаде най-аеродинамичната си електричка

Разкрит по-рано тази година, новият Volkswagen ID.7 е първият електрически седан на немската марка. Това е добре изглеждащ автомобил с грациозен профил и чисти, ненатрапчиви линии. Но това не е единствено за показ. VW е работил интензивно, с цел да направи ID.7 допустимо най-аеродинамичен, и в този момент показа по какъв начин е постигнал впечатляващ коефициент на противодействие от едвам 0,23.

В ранните стадии на процеса на разработка инженерите на VW преглеждат разнообразни аспекти на външния дизайн, като да вземем за пример колелата и долната част на каросерията.

При сходен автомобил външната форма дава отговор за 50% от коефициента на противодействие, до момента в който колелата заемат 30%. Подът е виновен за 10%. При електрическите автомобили автомобилът би трябвало да бъде допустимо най-ефективен, с цел да се реализира допустимо максимален пробег.

Даниел Шарфшвердт, дизайнер на Volkswagen, изясни, че „ при проектирането на ID.7 е обърнато по-голямо внимание на аеродинамиката, в сравнение с при на практика всеки различен модел “.

„ Това може да се види в ниската предница, плавния преход към капака и ъгълът на предно стъкло. Формата на покрива, наподобяваща купе, и стесняващата се задница също са проектирани за идеални аеродинамични характерности “, добавя Шарфшвердт.

В резултат на това ID.7 може да се похвали с съвсем затворена долна част на каросерията. Предната ризница също е оборудвана с “въздушни пердета ”, които насочват въздуха към автомобила с минимални загуби. Разширените странични прагове също пречат на навлизането на въздух под автомобила и предотвратяват навлизането на въздух върху задните гуми.

ID.7 може да се похвали и с дребни спойлери и панели, които деликатно насочват въздушния поток върху долната част на каросерията. Но колелата също са неразделна част от основаването на един аеродинамичен автомобил.

„ Спойлерите на колелата “ на предните колела деликатно насочват въздуха под автомобила. Дизайнът на колелата е също толкоз значим, само че инженерите на VW означават, че дизайнът въпреки всичко би трябвало да може да охлажда спирачките.

Всичко това и още доста други неща способстват за впечатляващия деклариран пробег от 700 километра (по цикъла WLTP).

„ При електрическите автомобили колелата имат по-голям принос за положителната аеродинамика и по тази причина се фокусирахме по-специално върху тях “, сподели Стефан Лансман, инженер по плана, виновен за аеродинамиката на ID.7.
„ При проектирането на джантите главният фокус беше върху аеродинамиката, която трябваше да съобразим и с условията за изстудяване на спирачките “, изясни той.

Подобно на корейския си противник Hyundai Ioniq 6, ID.7 също употребява аеродинамични трикове, с цел да пресече въздуха. В предната част се намира отвор, който разрешава на въздуха да се влива в радиаторите. Това се управлява от „ ролетна щора на радиатора “, която в допълнение понижава съпротивлението по време на придвижване.

Тази система с електрическо задвижване се отваря единствено когато е належащо изстудяване на акумулатора или захранващите блокове.

Други елементи, в това число вдлъбнати дръжки на вратите, трансформират ID.7 в най-аеродинамичния автомобил в гамата на ID. За информация, коефициентът на противодействие на ID.4 е 0,28.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР