Разказите на хижаря е телевизионен проект който ни представя вълнуващи

...
Разказите на хижаря е телевизионен проект който ни представя вълнуващи
Коментари Харесай

Разказите от планината, разкази от всякакви хижи



" Разказите на хижаря " е ефирен план който ни показва вълнуващи истории от планинските хора.

Проектът е основан от Камен Котев и Христомир Алeксандров. Двамата обикалят планините и хижите из цялата страна, като събират истории, разкази, любовта към туризма и природата.

Те скоро се върнаха от приключението си до едно родопско село, което е заобиколено от величествените планини Рила и Пирин. Посетиха най-високото село в България – Орцево , където живеят “уникални хора, душите им летят, те пеят до момента в който приказват, гласовете им са като мелодия “. Срещата им с тези хора, сърдечните разкази, гостоприемността и спомените на отминалото време същински ги разчувстват:

“Те там са като един. За пръв път решаваме да създадем нещо с тях. Това е един спомагателен план към “Разказите на хижаря “ , който ние също желаеме да развием. Там няма млади, няма остарели, няма деца – всички светят , приказват по един благозвучен метод, допират се, държат се за ръце, гледат се в очите, прегръщат се “.

Александров и Котев описаха, че концепцията се е зародила когато са били в хижа „ Орлова чука “. При тях към огъня пристигнал хижарят и почнал да споделя на групата остарели истории и приказни разкази.

“Разказвайки тези истории, ти попадаш в един различен свят. Един свят на приказки дори “, споделиха гостите:

“Ти отиваш и си им нагости. Отиваш в техния дом и те посрещат като непосредствен посетител. Всъщност в последно време в действителност има все по-голям интерес на младежите да стават хижари, да вземат даже изоставени хижи и да ги ремонтират. Вече имаме такива образци на Витоша и така нататък “.

Те споделят, че младите хижари постоянно вършат фестивали, събирания, свирят на китари, имат нови хрумвания, а от скоро съществува и специалност – хижар.

Планинарите са обиколили 70% от хижите в България, като всички общо са към 700, а близо половината се поддържат интензивно.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР