Разходите на БЕХ за обезценки са общо 1.13 млрд.лв. при

...
Разходите на БЕХ за обезценки са общо 1.13 млрд.лв. при
Коментари Харесай

АДФИ: 1.3 млрд.лв. обезценки са изяли печалбата на БЕХ

Разходите на БЕХ за обезценки са общо 1.13 млрд.лв. при едвам 527 млн.лв. година по-рано. Задълженията на холдинга са 2.9 милиарда лева, главно нетекущи пасиви. Вземанията на компанията от свързани лица са в размер на 3.1 млрд.лв.
Чиста облага от 582 млн.лв. при разноски за амортизация в размер на 1.13 млрд.лв. - по този начин в резюме наподобява финансовата 2022 година за Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това значи, че в случай че нямаше сходни " отписвания " на заеми или вземания облагата на холдинга би била доста по-голяма - към 1.7 милиарда лева

Съществена част от разноските за амортизация заемат " опростените " заеми и вземания на свързани лица - най-много " Булгаргаз ", които са общо 899.7 млн. лв.. Това демонстрира отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) за парите на холдинга през 2022 година.

Докладът на АДФИ бе възложен на " Капитал " по достъп до социална информация. Той бе предоставен в края на лятото по разпореждане на финансовия министър Асен Василев откакто се оказа, че финансовият резултат на БЕХ е губо 1.6 милиарда лева за 2022 година, само че след направените обезценки пада до 582 млн. лв.. Към края на м.г. отговорностите на холдинга са 2.9 милиарда лева (основно нетекущи пасиви).
Реклама

Финансовите специалисти са създали разбор на вземанията, отговорностите и обезценките на компанията, тестван е и преведеният към бюджета дял (общо 639.7 млн.лв. за 2022 г.).

Реално в БЕХ, защото холдингът е отписал обилни суми по задължения на част от дъщерните си компании, най-много - на " Булгаргаз ", НЕК и " Топлофикация-София ". Целта на Василев бе e с тези средства да се свие бюджетният недостиг без да се наложи покачване на налози. Кой е " банален " Разходите за оперативна активност на БЕХ са 1.15 млрд.лв. при 536 млн.лв. година по-рано. С максимален дял в тази сума (98.78%) са разноските за амортизация - 1.13 млрд.лв. при едвам 527 млн.лв. година по-рано. С най-голяма тежест са разноските от 899.7 мл.лв., свързани с амортизация по заеми и по вземания на свързани лица като " Булгаргаз ", НЕК и " Топлофикация София ".

Общественият снабдител е " получил " амортизация по три свои заема - за 443 млн.лв., 191 млн.лв. и 59 млн.лв. или жестоко към 700 млн.лв., демонстрира още отчетът на АДФИ.
Реклама
До огромна степен тези заеми се постановиха в следствие от прекъсването на доставките от " Газпром " през април 2022 година, което в композиция със доста нарасналите цени на природния газ изправиха " Булгаргаз " пред ликвидна рецесия. Това наложи намесата на БЕХ, през който страната на няколко пъти обезпечи средства за заплащане на газовите доставки. Обезценка на обща сума от 205 млн.лв. е направена и по заем на НЕК. Такава има и за вземания от " Топлофикация София " в размер на 262 млн. лв.. Вземания за три милиарда Ситуацията е неуместна, защото в в началото оповестения доклад на БЕХ (през февруари) облагата на сдружението е 1.59 млрд.лв. Няколко месеца по-късно обаче в одитирания доклад тя към този момент е единствено 582 млн.лв. поради наложилите се обезценки, с което разноските ненадейно са нарастнали фрапантно.

Според някои превеждането на 100% дял към страната ще обезкърви холдинга, само че от отчета на АДФИ е видно, че той има вземания от свързани лица са в размер на 3.1 милиарда лв.. Дори и част от тях действително да не бъдат платени въпреки всичко сумата остава забележителна. Приходите на сдружението са в размер на 1 милиарда лв..
Свързани публикации По-различната година за най-големите компании в енергетиката 26 август 2021, 15:07 Рокадите в БЕХ: опит за промяна или за неизгодна скица в АЕЦ 23 юли 2021, 16:51 БЕХ пласира еврооблигации за 600 млн. евро за погасяване на остарели задължения 17 юли 2021, 09:20 Държавата спъва новите ВЕИ планове 7 май 2021, 13:22
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР