Разговорът за нова българска Конституция в момента не е юридически,

...
Разговорът за нова българска Конституция в момента не е юридически,
Коментари Харесай

Даниел Вълчев се чуди на Борисов

Разговорът за нова българска Конституция сега не е юридически, а чисто политически. Това съобщи пред bTV деканът на юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев.

По негови думи няма няма никакви учредения за приемане на нов Основен закон, защото в обществото не се е случило нищо изключително.

Нова Конституция се приема, с цел да даде институционална и правна тежест на един към този момент състоял се политически развой, а не е някакъв чертеж, по който ще се развиваме през идващите години, акцентира Вълчев.

Според него това е " откровена нелепост " и " обреден танц ", целящ държавното управление да си изкара мандата.

Ние се сърдим на Марешки че е подписал Конституцията, без да я е чел, само че с още по-голямо съображение би трябвало да се сърдим на тези, които са я прочели, пошетува се Вълчев.

По негови думи планът на ГЕРБ е в над 90% безусловно същият като в този момент настоящата Конституция. Единствените промени са по отношение на броя на депутатите, който се понижава, мандатите на тримата огромни, който също се понижава, метода на смяна на самата Конституция и самостоятелната конституционна тъжба, която била значим въпрос, само че нескопосано разказан.

Вълчев акцентира, че въпросът не е да се сътвори един " прелестен юридически акт ", а в какви изискванията той ще работи.

" Ние замъгляваме казуса, до оня ден не знаехме, че господин Борисов изобщо знае, че в България има Конституция. Той нито ходеше на парламентарен надзор, нито на избор на съмнение. Пълно неуважение на конституционната рамка, това е извънредно несериозно ", безапелационен бе той.

Според него ръководещите са се уплашили, а когато министър председателят се уплаши, единственият метод е той да мине през избори, с цел да се прелегитимира. Вълчев обаче не разбирал за какво Борисов отхвърля да го направи. Той предвижда, че министър председателят ще заплати доста висока политическа цена за отхвърли си от единствения потребен сега ход - да мине през избори. Всякакви маймунджилъци могат да се измислят единствено и единствено да не се подаде оставка, заключи Вълчев обстановката.

По негови думи дебатът за Конституцията не е неправилен, само че в този момент е извънредно неплодороден, тъй като замъглява един доста по-остър спор.

Вълчев изясни, че и в тематиката за прокуратурата казусът не е парламентарен.

" Четири пъти сме променяли Конституцията във връзка със правосъдната система и четири пъти сме казвали, че вършим първа крачка към смяната. Да вземем да създадем втора крачка ", настоя той.

Като съществени проблеми Вълчев открои въвеждането на разбирането, че всеки става за всичко, сделките с всеки, който е по-гласов и авторитетен, цялостната липса на институционална отчетност, сбърканите цели и неналичието на дълготрайна политика.

Ако държавното управление не подаде оставка, ще станем очевидци на страшни панаири, още веднъж предсказа Вълчев.

По негови думи може да се води спор за конституционни промени, само че той би трябвало да е спокоен, дълготраен и воден внимателно, изключително за правосъдната система.

Проблемът не е нито в личността, нито в мандата на основния прокурор, а в пълномощията на прокуратурата, акцентира той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР