Разговорът между Джо Байдън и Владимир Путин не разнесе мрачните

...
Разговорът между Джо Байдън и Владимир Путин не разнесе мрачните
Коментари Харесай

Облаците над Украйна се сгъстяват

Разговорът сред Джо Байдън и Владимир Путин не разнесе мрачните облаци, надвиснали над Украйна, и паниките, че може да се стигне до боен конфликт, не са зачеркнати. Все отново не са изчерпани още всички дипломатически благоприятни условия, въпреки че не се доближи до пробив по време на персоналния контакт сред двамата водачи.

Президентите на Съединени американски щати и на Русия си размениха по телефона предизвестия по отношение на Украйна, само че показаха и прочут оптимизъм, че идните през идния месец дипломатически разисквания ще спомогнат за понижаване на напрежението. Байдън съобщи, че Съединени американски щати упорстват за понижаване на съветското военно наличие наоколо до границата с Украйна, и още веднъж насочи опасността си за невиждани наказания против Русия, в случай че нахлуе в Украйна. Путин отвърна, че възможни нови наказания на Запада против Москва ще доведат до цялостен раздор в връзките сред двете страни.

Помощникът на Путин Юрий Ушаков въпреки всичко означи, че диалогът, извършен по самодейност на съветския президент, е основал положителни условия за продължение на разговора. Ушаков посочи, че съветската страна е удовлетворена от това, че диалогът е бил фокусиран върху настояването на Москва за

предоставяне на гаранции от Запада

в областта на сигурността.

При това състояние погледите остават отправени към Женева, където на 10 януари ще се срещнат представители на Съединени американски щати и Русия, с цел да обсъдят напрежението към Украйна и поисканите от Русия гаранции за сигурност. Западът към този момент отхвърли като нереалистични редица от поставените от Москва условия, да вземем за пример НАТО категорично да обещае, че няма да се уголемява на изток.

В средата на декември съветското външно министерство разгласява плановете на контракта със Съединени американски щати и на съглашението с НАТО, които бяха предадени на Вашингтон и неговите съдружници. В една от клаузите Москва предлага страните от НАТО да дават на Русия гаранции, изключващи по-нататъшно разширение на изток, по-специално към украинска територия. Руският президент Владимир Путин нееднократно е подчертавал, че разширението на НАТО на изток и разполагането на оръжия в Украйна са

червени линии за Москва.

Съединените щати дадоха обещание на европейските си съдружници цялостна бистрота и взаимност по отношение на идните договаряния в Женева.

Диалогът сред Вашингтон и Москва ще се концентрира върху общите цели, сподели представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс. Той акцентира, че американската страна ще се придържа към правилото " нищо за тях без тях ", визирайки европейските съдружници. Прайс уточни, че НАТО е обединен като съюз в позицията си, че Русия ще понесе последствия, в случай че нападне Украйна, само че и в своето предпочитание да води кардинална дипломация с нея. " Руснаците знаят доста добре, че някои неща в тези оферти ще са неприемливи за Съединените щати и за нашите европейски съдружници и сътрудници ", удостовери той.

В същия дух се изрече ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел, който в изявление за " Велт " назова съветските претенции за гаранции за сигурност и преустановяване на разширението на Европейски Съюз и НАТО на изток " чисто съветски дневен ред с изцяло неприемливи условия ". Борел сподели също, че за първи път Москва показва условията си в писмен тип – нещо, което не се е случвало до момента. По думите му

" единствено спечелилите вършат това:

те споделят – ето това са моите условия ".

Жозеп Борел заяви и че се обмисля " военна консултативна и подготвителна задача на Европейски Съюз в Украйна, по време на която европейски военни инструктори биха могли да образоват командния състав на украинската войска ".



Путин няма да отстъпи от алените си линии

Новият немски канцлер Олаф Шолц също засегна тематиката за Украйна по време на първото си новогодишно обръщение, откакто пое поста. В изявлението си Шолц акцентира " ненарушимостта на украинските граници " и съобщи, че те не могат да бъдат предмет на договаряния.

Два дни след срещата в Женева, на 12 януари, ще се организира съвещание на

Съвета НАТО – Русия,

каквото не е провеждано от две години. Инициативата за срещата бе на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков сподели, че за Москва е доста значимо присъединяване на военните в съвещанието на Съвета.

На тези полемики с висок залог Русия ще концентрира вниманието си върху оферти от нея контракт с НАТО, в който тя желае да бъде записано освен заричане, че алианса няма да приема Украйна за собствен член, само че и че ще отстрани всичките си войски и инфраструктура от страните, които са се включили към него след 1997 година. Въпросният план се приема изключително спорно в страните от Източния фланг на НАТО, които се причислиха след разпадането на Съветския съюз и гледат на сходно съглашение като на фактическо оповестяване на Източна Европа за съветска сфера на въздействие.

От своя страна съветският президент съобщи, че ще обмисли голям брой разновидности, ако Западът не откликне на настояванията му. В отговор на въпрос каква ще бъде реакцията на Москва, Путин уточни в свое изявление, че

" тя може да бъде най-различна ",

и добави, че " ще зависи от това какви оферти ще показват съветските военни специалисти ".

Според него Русия е сложила настояванията си с вярата да получи градивен отговор от Запада. " Не го направихме единствено с цел да забележим отхвърлянето им, а с задачата да реализираме с договаряния дипломатически резултат, който да залегне в правно обвързващи документи ", бе позицията на съветския президент. Той удостовери, че участието на Украйна в НАТО и разполагането на въоръжение от алианса е алена линия за Москва, която тя няма да разреши на Запада да прекрачи. " Нямаме накъде да отстъпваме ", сподели Путин, НАТО може да разположи ракети в Украйна, на които ще бъдат нужни единствено четири-пет минути, с цел да доближат съветската столица. " Тласнаха ни към линия, която не можем да прекрачим. Те доведоха нещата до точка, от която нататък просто би трябвало да им кажем: " Стоп! ".

Путин изрази и опасения, че Съединени американски щати и съдружниците им може да се опитат да протакат договарянията за сигурността и да ги употребяват като прикритие, с цел да струпат войски край съветските граници – което значи, че в случай че на 10 и 12 януари не се откри дипломатически излаз от рецесията, евентуално идва ред на военните решения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР