Разговаряме с инж. Йордан Василев, изпълнителен директор на Топлофикация Плевен.Инж.

...
Разговаряме с инж. Йордан Василев, изпълнителен директор на Топлофикация Плевен.Инж.
Коментари Харесай

Инж. Василев, ТЕЦ Плевен: В последната година натрупахме огромни загуби


Разговаряме с инж. Йордан Василев, изпълнителен шеф на " Топлофикация Плевен ".

Инж. Василев, какви са задачите и целите, които са заложени пред екипа на " Топлофикация Плевен "?
-->
Стратегически фокус на " Топлофикация Плевен " е обезпечаването на надеждно, екологично и несъмнено отопление за клиентите. На прага на зимния сезон за нас водещо е да успеем да предоставим непрестанно топлоподаване през студените месеци от годината. Подготовка за идния отоплителен сезон 2022/2023 година завърши в период със наложителния годишен планов ремонт и профилактика. Дружеството е в цялостна подготвеност да дава топлинна сила на клиентите, откакто бъдат изпълнени всички условия от Наредбата за топлоподаване. Те са съществуването на три поредни дни със средноденонощна температура по-ниска от +12°C и дълготрайна прогноза за трайно захлаждане за идващите 7-10 дни. Следим всекидневно средноденонощните температури в Плевен. Все още няма условия за стартиране на отоплението.

Като приказваме за цели, значимо е да се означи, че те са свързани и с екологията. Стараем се да допринесемза опазването на околната среда в Плевен. По тази причина подхождаме с внимание към всеки наш план. Основната устременост на вложенията ни е в зелено произвеждане на сила. Вярваме, че като отговорно дружество би трябвало да дадем нашия принос към задачата за по-чиста природа. Тук взаимни отстъпки не са възможни, по тази причина стоим зад реализирането на екологични и зелени планове.

Ще ни разкажете ли за огромните вложения за модернизацията на " Топлофикация Плевен " през последните години?

Когато приказваме за огромни и значими планове, осъществени за модернизацията на предприятието, преди всичко постоянно показвам закупената американска газова турбина. Благодарение на оборудването подобрихме успеваемостта при комбинираното произвеждане на електро и топло сила.

В ход е и реализацията на плана за създаване на заместващи индустриални мощности за комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила, употребявайки мотори с вътрешно горене. По проект до края на годината се чака оборудванията да влязат в употреба.

Не на последно място са вложените средства за подготовка на централата за работа на цялостен потенциал през зимата. Тези усъвършенствания правим годишно през лятото в интервала на профилактиката и годишния планов ремонт.

Какви са главните проблеми, които срещате в работата?

Няколко са главните проблеми в енергийния бранш. Един от тях е човешкият фактор – неналичието на фрагменти. Това е от години. Проблемът е сериозен и ще бъде оставен на дневен ред и през идващите години. Особено в подтекста на зелената европейска политика, ориентирана към нови вложения за чисто произвеждане на сила, имаме голяма нужда от още готови експерти. Липсата на квалифицирани и опитни хора може да се окаже най-големият препъни камък по пътя за енергийната промяна на сдруженията.  

Друг проблем е цялостната конюнктура в международен мащаб, обвързвана с високите цени на горивата. Те са вследствие на войната, която се води в Украйна, намаляването на износа на съветски природен газ за Европа и наближаващият отоплителен сезон. Цялостната неустановеност има отражение върху бранша ни и в частност върху предприятията, работещи със " синьо гориво ". На този декор, единственото утешение за нас са газовите ресурси в Европа, които съставляват забележителен буфер против по-нататъшни спирания на съветските доставки или възможни други шокове. Трябва да се обърне внимание и на цената.

Да, в последните дни следим спад на цените на газа, само че това може да е краткотрайно. Бизнесът има потребност от успокоение и предвидимост, които би трябвало да бъдат обезпечени още преди началото на отоплителния сезон. Смятам, че извънредно огромните съмнения в цените, пристигнали откакто Русия ограничи доставките на газ през последните месеци, евентуално ще продължат. Според мен е доста рано да се усещаме спокойни за вероятностите за по-евтин газ, защото пазарите реагират на условия, които може да не са дълготрайни.

Ако ми позволите, като приказваме за проблеми и провокации, желая да загатна и един законопроект, който се разяснява сега. С него се цели част от приходите на топлофикациите да бъдат ориентирани към страната. Той се приготвя, с цел да бъде изпълнена европейска инструкция за понижаване на цените на силата. Проблемът обаче е, че топлофикационните предприятия в никакъв случай не сме имали свръхпечалба. Точно противоположното. Особено през тази година натрупахме големи загуби. Причината за тях е високата цена, която плащахме за обезпечаването на количества природен газ и доста по-ниската цена, на която предоставяхме топлинна сила.

Да, получихме обезщетения за скъпия газ, само че тези средства не съумяха да покрият този т. нар " недовзет доход " или казано в резюме - загуби. Сега се прави опит средствата, които са влезнали при нас като доход да бъдат облагани, което в реалност не дава отговор на изискванията, записани в Европейската инструкция. Това е ще е нелогично, незаслужено и неправилно.

В директивата ясно се показва, че топлофикациите не подлежат на сходно облагане поради обществената им функционалност, а точно да обезпечават отопление на налична цена на клиентите. Надявам се на разговор и този законопроект да бъде разискван с нас. В противоположен случай, признат в първичния му тип, сдруженията се обричат на банкрут.

Ако въпреки всичко бъде признат без публично разискване, какво ще последва?

Както към този момент споделих - всеобщи банкрути на топлофикационните сдружения и отвод на клиентите от централното топлоснабдяване. Това от своя страна ще докара до претоварване на електропреносната и енергийна система. Не на последно място – предприятията няма да имат опция да отделят авансово отделените средства за вложения и поддържане на оборудванията за транспорт на топлинна сила.

Споделихте терзанието си за неналичието на фрагменти в бранша. Като началник на огромно дружество какво съгласно Вас е най-важното качество, което един управител би трябвало да има, с цел да стимулира екипа си и да притегля нови фрагменти?

За мен като началник екипът и хората са съществена полезност. Както към този момент споделих, имаме проблем с неналичието на фрагменти и за това би трябвало като мениджъри да успеем да запазим дългогодишните си специалисти, несъмнено и да се опитаме да притеглим младите. Винаги съм считал, че работният развой би трябвало да се преглежда като взаимно съдействие. Поне в нашето дружество ние целим точно това. Мнението на всеки един от екипа е значимо за мен и се пробвам постоянно да чувам и слушам какво ми споделят сътрудниците.

В днешните толкоз бързо разрастващи се времена от нас се изисква да бъдем гъвкави и адаптивни към ситуацията. Съвместно на събрания на колектива на сдружението взимаме решения за бъдещето на предприятието.

Кое е по-трудно - да се построи екип или да се резервира построеният екип?

И двете са еднообразно сложни. Смятам, че двата " процеса " са взаимно свързани, тъй като до момента в който градиш, би трябвало да продължиш да се грижиш за хората, които са част от него. Само по този метод те ще се усещат удобно на работното място. За мен е значимо екипът да бъде задоволен и да извършва отговорностите си в приятна атмосфера.

Благодаря Ви, инж. Василев!

Благодаря и аз!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР