Преди да влезем в Еврозоната първо трябва да видим дали

...
Преди да влезем в Еврозоната първо трябва да видим дали
Коментари Харесай

Икономист: Преди да влезем в Еврозоната трябва да видим както не е наред с пазара и защо цените ни са такива

Преди да влезем в Еврозоната първо би трябвало да забележим дали няма нещо сбъркано при нас в регулациите, които държат някакви пазарни аномалии, които по никакъв начин не са ок. Защото в цяла Европа режийните за ток, газ, вода понижават, а при нас всичко това нараства. Цените се подвигат напълно леко, а при нас следим напълно други неща. Например в случай че свинското е поскъпнало в Европа с 2%, то при нас повишаването е с 6%. 

Това разяснява пред Нова тв Лъчезар Богданов.



Никой не може да контролира изкуствено и да ограничи устрема на един търговец да печели. Това, което контролира цените, са конкуренцията и контрола. Ако едно от двете липсва, тези неща ще влязат в ред. Това, че в България цените са по-високи, значи, че има инстуционална уязвимост на институциите, които би трябвало да обезпечат конкуренцията и контрола, коментира  Левон Хампарцумян.

Стремежът на търговеца би трябвало да се почита, само че ние като консуматори имаме избор дали да купим или не, добави той.

При цената на хляба имаме фундаментални неща. Преди да стартират всички тези неща като коронавирус и война в Украйна, 60-70% от пазара на самун в България беше в сивата зона и всички си затваряха очите. Това, че се махна ДДС-то в действителност изравни обстановката на пазара, тъй че в случай че преди някои не плащаха и не ги хващаха, в този момент всички няма да заплащат. Другото нещо е, че хубавия самун от дълго време не коства лев или два, а 4-5-6. В София по тази причина има толкоз доста хлебарници, които продават самун на високи цени и той се купува. Така или другояче напъните да контролираме цената на хляба дълготрайно са безплодни, коментира  Хампарцумян. 

Има доста въпроси за това за какво у нас цените порастват. Някъде аргументите са пазарни, а другаде са намесени други неща. Всеки проблем би трябвало да се изследва настрана. Всеки е характерен и по тази причина би трябвало да се види къде са проблемите, посочи Богданов.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР