Разглежданите миналия четвъртък в правната комисия промени в НПК не

...
Разглежданите миналия четвъртък в правната комисия промени в НПК не
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Промените в НПК противоречат на конституцията

Разглежданите предишния четвъртък в правната комисия промени в Наказателно-процесуален кодекс не могат да бъдат наречени антикорупционно законодателство. Това сподели пред bTV зам.-шефът на следствието Ясен Тодоров.

Той изясни, че не могат да се вкарват ограничения, които опонират на конституцията. Отказ от формиране на досъдебно произвеждане значи, че прокурорът е решил, че няма данни за закононарушение, а потърпевшият може да апелира, уточни Тодоров.

Тодоров съобщи, че сега съдът управлява както ограниченията за неотклонение, по този начин и всичко друго по наказателния развой. Но не може да бъде питан дали би трябвало да има подобен. А в случай че се одобри да питаме съдът дали да има досъдебно произвеждане, съдилищата ще бъдат затрупани. Нищо в работата обаче няма да се усъвършенства, а съгласно Тодоров концепцията е противоконституционна.

Фразата на починалия Иван Татарчев „ Над мен е единствено Господ “ просто не е вярна, сподели още зам.-шефът на следствието и уточни, че от този момент е имало доста промени. И изясни, че актуалният основен прокурор има функционален имунитет, какъвто имат всички магистрати. Напомни, че Конституционният съд е обяснил, че всеки прокурор може да проверява основния.

Той още веднъж сподели, че в случай че не са били закрити спецсъдът и спецпрокуратурата, работата на проверяващите е щяла да бъде доста по-лесна. Даде образец с акцията против каналджиите, която щеше да се гледа там, а не в разнообразни съдилища в страната.

„ Вижте по какъв начин се избираше преди основен прокурор, вижте по какъв начин се избира в този момент “, сподели още Тодоров. И изясни, че всяко съвещание на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет може да се гледа на уеб страницата им. Той призна, че има проблеми в правораздаването, само че те не са единствено в наказателния развой.

Наказателният кодекс би трябвало да се осъвремени, а наказателният развой да се деформализира, уточни още Тодоров. И сподели, че измежду измененията в Наказателно-процесуален кодекс може да има положителни хрумвания. Но депутатите би трябвало да се допитат и до академичната общественост.

Той разяснява плана за промени в Наказателно-процесуален кодекс, които бяха обсъждани предходната седмица в правната комисия в Народното събрание. Сред тях има такива на „ Демократична България “, на Министерството на правораздаването и на „ Продължаваме промяната “.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР