Разчитайки на френското настояване да вдигнем ветото върху преговорите за

...
Разчитайки на френското настояване да вдигнем ветото върху преговорите за
Коментари Харесай

Скопие разчита на Макрон, взе да ни заплашва

Разчитайки на френското гледище да вдигнем ветото върху договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз, Скопие втвърди тона. И взе да ни заплашва. Премиерът Димитър Ковачевски сподели няма да има никакви отстъпки за македонския език и македонската еднаквост. Настоява за гаранции, че България няма да има повече условия към страната му.

Република Северна Македония към момента не е получила предлагането на френското председателство, само че то ще дойде в страната едвам откакто всички държави-членки, в това число България, го одобряват, сподели на конференция в Охрид Ковачевски.

„ То ще ни бъде показано и тогава ще дадем своите забележки. Изложих позициите си, те са ясно дефинирани в Народното събрание - няма да водим диалози за македонския език, за македонската еднаквост и би трябвало да има изцяло решение, което да подсигурява, че с това няма да има други условия по отношение на напредъка на страната ни в Европейски Съюз “, сподели Ковачевски.

Той не пожела да разяснява политическата обстановка в България, само че още веднъж съобщи, че за разлика от Скопие, където държавното управление не употребява договарянията с България за „ трупане на точки “ във вътрешнополитически проект, в София е тъкмо противоположното - въпросът за Северна Македония е бил употребен за „ ежедневна политическа приложимост “.

„ Не знаем какво ще се случи, тъй като зависи от събитията в техния парламент, тъй че е най-добре да го следим, както го вършат всички останали “, сподели Ковачевски.

Той още веднъж повтори, че страната не трябва да се обвързва с дати за старт на договаряния с Европейски Съюз, тъй като е изцяло готова и към този момент нищо не зависи от нея, само че акцентира, че за разлика от опозицията той счита, че Европейски Съюз е стратегическа цел и не трябва да има отвод от нея.  

" Република Северна Македония има четири поредни отчета на Европейски Съюз, 45 % от нашето законодателство е хармонизирано с това на Европейски Съюз, даже в някои глави имаме по-голяма хармонизация от страните, които започнаха към този момент договаряния. Това значи, че сме изцяло подготвени да стартираме процеса и в този момент зависи от единодушието на всички държави-членки “.

По думите на Ковачевски 80% от търговията на страната е с Европейски Съюз, същото важи и за директните задгранични вложения, а по-голямата част от емигриралите от Северна Македония са в страни от Европейски Съюз. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР