Разбитата терористична група, в която беше задържан и българинът Сергей

...
Разбитата терористична група, в която беше задържан и българинът Сергей
Коментари Харесай

Белгийски политик е бил целта на джихадистката група с българско участие

Разбитата терористична група, в която беше арестуван и българинът Сергей Радков, е възнамерявала убийството на кмета на Антверпен Барт де Вевер, както и да нападна полицейски сектори, оповестява БНР, цитирайки белгийската преса.

Според " Льо соар ", проверяващите са следили дълготрайно време младежите, които бързо са се радикализирали.

Един от претекстовете им за плануваните набези е била възбраната за носене на знаци за работещите на гишетата на обществената администрация, които да демонстрират убежденията им.

Федералната прокуратура удостовери, че мрежата в Антверпен е възнамерявала да ликвидира кмета, който е прочут и като фламандски националист, борещ се за излизането на Фландрия от Белгия и присъединението ѝ към Нидерландия.

Говорителят на федералната прокуратура Ерик Ван дер Сирт разяснява обаче, че не става дума за съответен ден и час, които да са били избрани за задачата. 

Министърът на правораздаването на Белгия Винсент ван Кикенборн удостовери в изявление за локално радио, че името на Барт де Вевер се е появило в досието.

Полицията залови двете настоящи групи в Брюксел и в Антверпен в понеделник. Общият брой на задържаните е 7 души, като петима от тях са белгийски жители и един турски. Българинът Сергей Радков беше хванат в белгийската столица, по всяка възможност в квартал " Скаарбек ".

Вчера съдът им повдигна обвинявания, като съответно на Радков са за присъединяване в терористична група. Това е по-леко обвиняване, което не планува пожизнен затвор. Ако обаче бъде потвърдено, го чакат дълги години отнемане от независимост.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР