Районната прокуратура в Пазарджик образува досъдебно производство срещу вече бившия

...
Районната прокуратура в Пазарджик образува досъдебно производство срещу вече бившия
Коментари Харесай

Обвиниха кмета, който подаряваше джип за вота

Районната прокуратура в Пазарджик образува досъдебно произвеждане против към този момент някогашния кмет на село Черногорово по сигнал за пазаруване на гласове.

Малко преди първия тур на изборите в обществените мрежи се популяризира видеоклип, на който се вижда по какъв начин, като претендент за шести мандат, Емил Захариев провежда лотария за персоналния си автомобил против гласоподаване, оповестява "Монитор ".

Дори и след изборите Захариев не е дал обещания джип на никого.

Повдигнатото му обвиняване е за предложение на полза за склоняване на гласоподавателите да гласоподават за избран претендент. Ако закононарушението бъде потвърдено, Захариев може да получи от 1 до 6 години затвор и санкция от 10 до 20 000 лв..

Междувременно Районна прокуратура-Плевен образува две досъдебни производства по отношение на постъпили в нощта на изборите сигнали за пазаруване на гласове.

На 27 октомври вечерта, малко след формалния завършек на изборния ден в прокуратурата, е постъпил сигнал за пазаруване на гласове в жилищния регион наоколо до автогарата в града.

Незабавно са формирани две досъдебни производства и са подхванати неотложни процесуално-следствени дейности. Късно през нощта са извършени разпити пред дежурен арбитър на очевидци на закононарушението.

По едното досъдебно произвеждане към наказателна отговорност е притеглен мъж на 42 години от Плевен. Той е признал виновността си и е изискал да подписа съглашение с Районната прокуратура.

По силата на постигнатото съглашение на обвинения се постанова наказване 10 месеца отнемане от независимост, изтърпяването на което се отсрочва с три години изпитателен период, санкция в размер на 5 000 лв. и отнемане от право да заема избрана държавна или социална служба за период от три години.

Споразумението е импортирано за утвърждение в Районния съд. По второто досъдебно произвеждане следствието продължава, като към наказателна отговорност е притеглен мъж на 37 година от Плевен.

С разпореждане на наблюдаващия прокурор обвиненият е арестуван за период до 72 часа и след импортирано предложение до Районния съд му е наложена непрекъсната мярка за неотклонение „ Задържане под стража “.

В същото време пък основният прокурор Сотир Цацаров поряза Мая Манолова за изказванията й за изборни нарушавания в ромските махали.

От инициативния комитет на кандидатката за столичен кмет преди два дни изпратиха искане до обвинител №1 за прокурори и проверяващи служители на реда във всички т.нар ромски секции в София по време на балотажа.

В публикуван до медиите отговор от офиса на обвинител №1 показаха, че екипът на опозиционния кандидат-кмет не е дал никакви съответни данни за търговия с гласове.

В самия сигнал от ръководителя на ИК Никола Вапцаров и адв. Минчо Спасов се приказва за „ невиждано пазаруване на гласове” в секции с преобладаващо ромско население във „ Филиповци “, „ Красна поляна “, „ Люлин “, „ Слатина “ и „ другите околности на град София”.

От комитета приканват: „ Настоятелно МОЛЯ да организирате изключително дежурство на всички прокурори и проверяващи служители на реда, които не са в позволен отпуск, персонално да участват със служебни и персонални коли в ромските квартали на София, с цел да установяват пазаруването на гласове, което се готви повсеместно”.

В отговор Цацаров показва какъв е общоприетият ред, по който се провежда отбраната на политическите права на жителите в изборния ден – градският прокурор и шефът на Столична дирекция на вътрешните работи работят дружно, денем дежурни прокурори могат да реагират на съответни сигнали, включително – и подадени онлайн.

„ В подадения от вас сигнал липсват каквито и да е съответни изказвания за осъществени закононарушения срещу политическите права на жителите, с изключение на общото умозаключение за „ невиждано пазаруване на гласове” в изборни секции, за които сте приложили резултатите от първия тур на изборите”, отбелязва Цацаров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР