Председателят на Българския стрелкови съюз, член на Комисията по обществени

...
Председателят на Българския стрелкови съюз, член на Комисията по обществени
Коментари Харесай

Весела Лечева: Единственият рейтинг, който никога не пада, е този на българските шампиони

Председателят на Българския стрелкови съюз, член на Комисията по публични въпроси и корпоративни връзки към МОК и някогашен министър Весела Лечева взе присъединяване в честването на Деня на българския спорт в Националната спортна академия (НСА).

„ На фона на непрекъснато спадащото доверие към политици и публични персони, един рейтинг в никакъв случай не пада – този на българските първенци. Този – на техните треньори, на техните учители “, стартира Лечева.

В НСА се организира конференция „ Делото на швейцарските учители – обръщение и предизвикателство към бъдещите генерации “, проведена от НСА и от Посолството на Конфедерация Швейцария. Тя бе отдадена на 130-ата годишнина от идването на швейцарските учители, които слагат основите на физическото образование в България.
„ В мандата ми като ръководител на Държавната организация за младежта и спорта, като човек, чийто живот е минал в спортните зали паралелно до огромни първенци, бях уверена, че и ние спортистите, би трябвало са имаме своя празник. Ден, който да ни сплотява. Ден, в който да си спомняме за триумфите, в който да мечтаем. За да изберем най-подходящата дата, която да сплотява в едно история, настояще и бъдеще, организирахме серия от срещи с откриватели и експерти. С тяхна помощ взехме решение, че няма по-подходяща дата от тази, в която 10-те швейцарски учители получават заповед за предопределение от министъра на просвещението. Това става преди 130 години, а летописците на българския спорт считат 1894 година като дата на неговото рождение “, сподели Лечева.


Весела Лечева акцентира, че символиката в този акт е доста мощна, тъй като Швейцария е и мястото, в което се обитава централата на Международния олимпийски комитет, както и тези на редица интернационалните федерации.

„ Ще си разреша едно историческо съпоставяне – Светите братя Кирил и Методий откриха същата плодородна почва у нас, с цел да стане България люлка на на славянската книжовност и просвета. Същата бе и историческа орис на швейцарските учители – те попаднаха на вярното място, в верния исторически миг, с цел да може нашата страна в дълги интервали от историята си да бъде измежду водещите спортни народи в света “, сподели още тя.

„ Затова е значимо, както да си спомним за делото на швейцарските учители и да почитаме огромните български спортни триумфи, по този начин и да продължим да работим за развиването на българския спорт. Като приготвяме първенци, управляваме вярно спортната активност, като организираме надпревари и не на последно място като увличаме младежите, да тръгнат по нашите стъпки. Дори да не станат първенци, те ще са по-здрави, по-дисциплинирани и по-мотивирани българи “, приключи Лечева.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР