Растящата инфлация се отрази негативно на сватбената индустрия в Унгария,

...
Растящата инфлация се отрази негативно на сватбената индустрия в Унгария,
Коментари Харесай

Инфлацията се отрази негативно на процъфтяващата сватбена индустрия в Унгария

Растящата инфлация се отрази отрицателно на сватбената промишленост в Унгария, процъфтяла неимоверно в последните години вследствие на великодушните обществени ограничения на премиера Виктор Орбан в поддръжка на семействата; при започване на тази година броят на хората, искащи да сключат брак, понижа до най-ниското си ниво от 2014 година

Като мярка за битка с демографската рецесия националистът Орбан, който е на власт от 2010 година, обезпечи данъчни облекчения, помощ при закупуването на жилища и евтини заеми за младите фамилии на стойност към 5 % от унгарския БВП, като в същото време се разгласи изрично срещу имиграцията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Мерките доведоха до взрив сватбите в Унгария, който я сложи отпред в Европейския съюз по подписани бракове - 6,9 на 1000 души население за 2020 година, сочат сравнителни данни на Евростат.

Ефектът от подпомагането беше толкоз мощен, че съгласно социолози Унгария е била единствената страна в света, в която сватбите не са намалели даже по време на пандемичната 2020 година

Но в този момент нещата наподобява се трансформират, изключително поради това, че предвижданията са тази година инфлацията в Унгария ще спадне на 16,4 %, само че все пак отново да бъде най-високата в Европейски Съюз. Високото ѝ ниво води до повишаване на храната, силата и услугите, а отсам и на цените на сватбите, което понижава резултата от обществените ограничения на Орбан.

През януари броят на бракосъчетанията бележи рекорден спад - по предварителни данни те са били 1230 през същия месец, което е най-ниският брой за последните девет години.

Ливия Муринко, старши откривател в унгарския Институт за проучване на популацията, счита, че за намаляването на подписаните бракове е съдействала високата инфлация след години на непрестанно нарастване вследствие на обществените ограничения на страната на броя на хората, които желаят да се оженят.

" Общо взето всеки, който е считал да се ожени, към този момент го е направил ", сподели тя. " Не чакахме този взрив на браковете да бъде толкоз огромен и нескончаем, само че в този момент евентуално нещата ще се върнат към някакво по-устойчиво състояние. "

Кинга и Шандор Урбан-Сабо, които поради КОВИД-19 отсрочили сватбата си, споделиха, че в този момент бюджетът, който би трябвало да заделят за събитието, е повишен близо четирикратно в съпоставяне със средствата, които възнамерявали да похарчат през 2020 година На годишна база инфлацията в Унгария към този момент доближи връх от 25,4 на 100, което я направи най-високата за страните от Централна Европа.

Други отсрочват сватбите си или въобще ги анулират. Стреснати от цените, доста двойки даже не дават отговор на имейлите, споделиха уредници на сватбени тържества.

Михай Тот, водещ на сватбени церемонии, сподели, че броят на двойките, които са решили да си кажат " Да ", евентуално ще бъде по-малък спрямо предходната година.

" Цените скочиха до небесата. Това явно възпира доста двойки да си уреждат сватбени тържества ", съобщи Тот.

Двайсет и три годишната Тимея Сабо и нейният фаворит, с който се сгодили през 2020 година, също били принудени да се откажат от огромното сватбено празненство поради внезапното покачване на цените, като вместо това са решили да отпразнуват по-скромно сключването на брака си. Те са упълномощили на родственици ушиването на сватбената рокля, както и правенето на фотосите на сватбата.

" Просто ще се съберем на малко фамилно празненство и вечерта ще излезем с другари ", сподели Сабо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР