Растителни стебла от растение, расло в Китай преди 270 млн.

...
Растителни стебла от растение, расло в Китай преди 270 млн.
Коментари Харесай

Древни растения от Китай изненадват ботаници

Растителни стебла от растение, расло в Китай преди 270 млн. години, е еволючионна главоблъсканица, която изправя ботаниците на нокти.

Вкаменените стебла са дебели по-малко от сантиметър, и в тях има водоносни съдове - белег, за който се счита, че е зародил единствено 150 милиона години след появяването на първите цъфтящи растения.

Предполага се, че фосилът, който е открит в китайската провинция Гуейжоу, принадлежи към загадъчна група растения, наречени гигантоптеридалес, тъй като стеблата им били открити покрай големи листа, наподобяващи на листата на други фосили в групата.

Смята се, че гигантоптеридалес са изчезнали преди към 245 милиона години. Голямата изненада пристигнала, когато учените изследвали стеблата под микроскоп и открили, че по цялото им продължение са подредени кафези, чиито стени в края са перфорирани.

Те образуват водоносни съдове с дължина 7 милиметра. Тези съдове са известни основно в цъфтящите растения, само че се срещат и в някои други съвременни растителни групи, измежду които са някои сродници на иглолистните растения.

Други типове растения имат по-слабоспециализирани транспортни тъкани. Водоносните съдове са разграничени с мека тъкан, което разрешава на стеблата да се огъват. По тях има и власинки, което сочи, че растенията са били увивни. Както доста съвременни лиани фосилното растение имало големи листа, всяко покриващо повърхност от към 400 квадратни сантиметра.

На ботаниците са известни по-стари лианоподобни растения от каменовъгления интервал (преди към 300 млн. г.), само че те не са имали власинки за захващане.

Ботаниците не могат да преценяват какво място заема растението в еволюцията, защото не са намерили размножителните му органи - основата на растителната подредба. Те са на мнение, че може би става въпрос за успоредна еволюция.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР