Растежът на строителната индустрия в България се забави през 2018-а

...
Растежът на строителната индустрия в България се забави през 2018-а
Коментари Харесай

Еврофондове и пътища стимулират строителството

Растежът на строителната промишленост в България се забави през 2018-а година до 3,7% от 4,4% през 2017-а година. Очаква се обаче цената на продукцията в строителния бранш да се увеличи на годишна база в действително изражение с 4,4% сред 2018-а и 2023-а година, демонстрира разбор на основаната в Лондон водеща компания за данни и разбори GlobalData Plc.

Докладът на GlobalData " Строителството в България - основни трендове и благоприятни условия до 2023-а година " разкрива, че цената на продукцията в строителната промишленост се чака да нарасне от 8,7 милиарда $ през 2018-а година до 10,7 милиарда $ през 2023-а година при постоянен обменен курс на щатската валута.

Водещият икономист на GlobalData - Дани Ричард разяснява: " Очаква се българската строителна промишленост да бъде движена от напъните на държавното управление да развие транспортната инфраструктура и пазара на жилища в страната ". Според него финансовата помощ от Европейски Съюз също ще поддържа растежа в строителния бранш през прогнозния интервал, като се чака България да получи 4,5 милиарда лв. (около 2,7 милиарда долара) от бюджета на Европейски Съюз за 2019-а година, от които 1,5 милиарда лв. (около 903,9 млн. долара) ще бъдат разпределени за инфраструктурни планове в страната ".

Според разбора GlobalData инфраструктурното строителство ще бъде най-големият пазар в българската строителна промишленост през обсъждания интервал, формирайки 36,1% от общата му стойност през 2018-а година.

Очаква се пазарът да остане преобладаващ бранш през прогнозния интервал, макар че построяването на инфраструктура ще загуби прочут дял, достигайки през 2023-а година 33,9% от общата стойност на строителната промишленост в България. Растежът в бранша ще бъде подсилен от държавни вложения в планове за строителство на железопътна инфраструктура и на пътища за автомобилния превоз. В бюджета за 2019-а година българското държавно управление разгласи проекти да влага 550 млн. лв. (около 331,4 млн. долара) за инфраструктурно развиване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР