Ранното ставане е едно от любимите ми неща. Сутрин е

...
Ранното ставане е едно от любимите ми неща. Сутрин е
Коментари Харесай

Най-успешните техники за ставане рано

Ранното ставане е едно от обичаните ми неща. Сутрин е безшумно и светът към момента не е почнал да се движи – съвършеното време за медитация, писане, физически извършения или малко усамотено четене.

Ставайки рано можеш да спечелиш спомагателен час или два за фокусиране и креативност. Можеш да правиш тези неща и по-късно денем, само че множеството хора не ги вършат (с някои изключения, схваща се).

Времето, в което персонално аз се разсънвам непрестанно варира. Някои месеци се любувам на събуждането с изгрева на слънцето, а различен път ставам по-рано и се любувам на спомагателното време, прекарано в тишина.

Научих някои неща за това по какъв начин да променим времето за ставане и през днешния ден ще споделя с теб най-успешните техники от многочислените ми опити.

Постепенният способ

Най-добрият способ да промениш момента за ставане заран е да го направиш последователно. Ставай с 10-15 минути по-рано в идващите 2-4 дни, до момента в който почувстваш, че свикваш с това, след което повтори още веднъж.

Ако всекидневно се събуждаш от сън в 8 сутринта, не прави неочаквана смяна със ставане в 6 часа. Най-напред пробвай да ставаш в 7,45.

Това може да ти се стори прекомерно постепенно и умерено можеш да пренебрегнеш съвета ми. Но, съдейки от множеството си опити, най-трайната и носеща наслаждение смяна в навика да ставам заран се е случвала, тъй като съм променял часа за ставане постепенно и последователно.

Внезапните промени на ставане по-рано с цялостен час или повече са сложни и е по-малко евентуално да са трайни.

Ако ставаш 1-2 часа по-рано още от Ден 1, това ще е мъчно предизвикателство и няма да ти хареса.

На идващия ден ще имаш огромен недостиг на време за сън и ще ти бъде даже още по-трудно (ако предположим, че си в положение да го направиш в 2 поредни дни).

Ден 3 ще е даже още по-труден.

В последна сметка, или ще преодолееш компликациите (ще отнеме най-малко една седмица страдания), или ще се провалиш и ще спиш до по-късно, вследствие на което или ще би трябвало да започнеш изначало или да се откажеш въобще.

Навиците, свързани със съня мъчно се трансформират и затова постепенният способ е доста по-добър. Това е правилно, апропо, и във връзка с навиците, свързани с хранене, с физическите извършения, поддържането на ред и непорочност и други.

3 стъпки, които ще ти оказват помощ в действителност да станеш

И по този начин, алармата на часовника е настроена за ставане с 10-15 минути по-рано от естественото и може би след първите няколко дни си я настроил за нови 10-15 минути по-ранно ставане и скоро се събуждаш заран с 30-45 минути по-рано от нормално.

Сега обаче се появява наклонността да изгасяш алармата и да оставаш в леглото без да ставаш, от време на време даже в будно положение.

Ето по какъв начин да преодолееш това в 3 стъпки:

  1. Развълнувай се . Още предната вечер си намерения кое ще е това нещо, което ще правиш сутринта, което те кара да се развълнуваш прелестно. Може да е нещо, което искаш да напишеш, или някакво ново йога упражнение, или медитация, или нещо, което искаш да прочетеш, или работа по план, който мощно те вълнува. На сутринта, когато се събудиш, си спомни това вълнуващо нещо и то ще ти помогне да се мотивираш и станеш от леглото.
  2. Скочи от леглото . Да, скочи от леглото. С възторг. Скочи и разтвори необятно ръце, все едно казваш: “Да! Жив съм! Готов съм да прегърна деня с отворени прегръдки. ”
  3. Сложи алармата за разбуждане в другия завършек на стаята . Ако е тъкмо до теб, ще натиснеш паузата и ще продължиш да спиш. Ето за какво, сложи алармата си в другия завършек на стаята, с цел да се наложи да станеш, с цел да я изключиш. След това, създай си табиет да се отправиш непосредствено към банята. Веднъж, откакто свършиш с дребната потребност, ще е надалеч по-малко евентуално да се върнеш назад в леглото. В този миг си напомни за вълнуващото нещо, което ще правиш.

Какво да правиш, откакто към този момент си станал

Най-напред, ето няколко неща, които да не правиш, откакто одеве си станал: не си проверявай е-мейла, новините, обществените медии, блогове. Не губи новото време, което одеве си спечелил, като правиш нещата, които постоянно си правил.

Ето няколко други неща, които са по-добри, съдейки от опит:

  1. Изпий чаша вода . Цяла вечер не си приемал течности и тялото ти е обезводнено. Изпий цялостна чаша вода, в случай че можеш и това ще те разсъни в допълнение.
  2. Медитирай . Дори единствено за 3 минути. Толкова е хубаво да започнеш деня по този метод – да не правиш нищо, а единствено да седиш и да практикуваш умствен фокус.
  3. Пиши . Или прави нещо друго, в което създаваш нещо.
  4. Тренирай . Излез на разходка или да потичаш или направи комплекс от домашни извършения. Дори единствено за 10 минути.
  5. Наслади се на чаша кафе или чай . И двете ще създадат сутринта ти по-хубава.

Лягане рано

Не можеш просто да ставаш по-рано заран, а да не лягаш по-рано предната вечер. Ако въпреки всичко се опитваш да го постигнеш, рано или късно ще се провалиш.

По тази причина, ето няколко съвета за по-ранно лягане:

  1. Определи си време за сън в границите на 7 до 8,5 часа, преди да станеш от леглото. Например, в случай че искаш да станеш в 6,00 сутринта, легни си сред 9,30 и 11 часа. Кога тъкмо ще си легнеш зависи от потребностите ти от сън. Повечето хора се нуждаят от 7,5-8 часа сън, макар че съществуват голям брой вариации и изключения. На мен персонално ми стигат към 7 часа сън, само че също по този начин и подремвам за малко следобяд.
  2. Създай си обред за лягане. Моят е, че зареждам кафе-машината и почиствам/раздигам малко (хубаво е да се събудиш в чиста къща), след което си шетам зъбите с конец, мия ги с четка за зъби и обливам с вода за уста. След това чета малко до заспиване.
  3. Без компютри в леглото . Това значи без преносим компютър, таблет или мобилен телефон. Електронен читател за книги е ОК, само че без Kindle Fire, който на процедура е същото като iPad. Без телевизия. Само четене.
  4. Физическите извършения са надалеч по-полезни по-рано денем. Те измарят тялото и по този начин се спи по-добре. Не тренирай час или по-малко преди лягане, по този начин ще си енергетизиран и ще заспиш по-трудно. Вечерите обичам да изпивам чаша алено вино – оказва помощ ми да се отпусна и задрямвам по-лесно.
  5. Опитай този способ, в случай че имаш компликации със заспиването : затвори очи и се настани комфортно, по-късно намерения за първото нещо, което стори тази заран – най-първото нещо, като да вземем за пример да изключиш алармата на часовника. След това си спомни кое бе идващото нещо, което направи. Възстанови си сутринта колкото се може по-детайлно. Аз персонално в никакъв случай не съумявам да стигна доникъде на сутринта.

Често срещани проблеми

Ето няколко от най-често срещаните проблеми, съдейки по моя опит и въпросите от читатели:

  • Чувстваш се супер изтощен заран . Ако ставаш рано заран и просто не можеш да свикнеш с сходен режим, това е като цяло обикновено. Моето решение е вода, интензивно придвижване и изпиване на кафе или зелен чай. Понякога си подремвам следобяд, когато съм в действителност изтощен. Също по този начин, това може да е сигнал, че ставаш прекомерно рано и още не си свикнал – увери се, че се събуждаш единствено малко по-рано по отношение на последните дни и се придържай към това няколко поредни дни, до момента в който се почувстваш приспособен към новия час на ставане. Едва по-късно постави алармата на часовника да те разсънва малко по-рано.
  • Пропускаш време дружно с колегата си . Ако сте прекарвали вечерите дружно с колегата си и в този момент се постанова да го оставиш по-рано, с цел да си легнеш по-рано от нормалното, имаш няколко разновидността. Едната е да провериш дали сътрудникът ти също не би желал да става по-рано заран, дружно с теб – може би с цел да медитирате или да упражнявате дружно или просто да изпиете едно кафе. Това би било в действителност хубаво. Друга опция е да се откажеш от времето, което прекарвате дружно в по-късните часове и да го пренасочиш в по-ранни часове на деня, в ранната вечер или през уикендите. И най-сетне, в случай че решиш, че времето, което прекарвате дружно е прекомерно значимо, можеш да продължиш да си лягаш късно и да направиш компромис с ранното ставане, като ставаш единствено с 30 минути по-рано.
  • Не си “сутрешен ” човек . Някои хора си мислят тъкмо това, само че просто не са пробвали да стават рано или непосредствено са решили да стават с час или два по-рано, само че не им е харесало и са се отказали. Ето за какво постепенният способ е толкоз значим – не е въпроса в това, че не си “сутрешен ” човек, а просто се опитваш да се промениш прекомерно бързо и страдаш от всичко това. Но, в последна сметка, в действителност е правилно, че някои хора имат по-добър фокус вечерно време (имам такива приятели) и утрините не са мощната им част – и това е напълно в реда на нещата. Няма потребност да се опитваш да правиш същото, което вършат останалите. Просто споделих всичко това нагоре, с цел да ти покажа кое даде резултат при мен.
Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР