Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява Доклада на Европейската

...
Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява Доклада на Европейската
Коментари Харесай

Иван Гешев: Докладът на ЕК е реалистичен

Ръководството на Прокуратурата на Република България прави оценка Доклада на Европейската комисия (ЕК) по отношение на върховенството на закона за 2021 година като реален.

Това се показва в позиция на Прокуратурата на Република България по отношение на Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона за 2021 година в страните членки на Европейски Съюз.

Комисията показа през днешния ден, 20.07.2021 година, втория отчет за върховенството на закона в държавите-членки на Европейския съюз (ЕС).

Дадената от Европейска комисия позитивна оценка за съществуването на „ засилената активност по следствие “ е удовлетворяваща. Тя удостоверява приноса на Специализираната и на Апелативната профилирана прокуратура за увеличение на делата по повод противодействието на корупцията по високите етажи на властта и проведената престъпност. Като позитивна се приема и оценката за постигнатия прогрес по отношение на финансовото и кадрово застраховане на профилираното правораздаване.

Положителен е и фактът, че за втора поредна година Комисията не показва отчет по Механизма за съдействие и инспекция. Това е показателно за неотменимостта на постигнатия прогрес от Република България в региона на промяната на правораздаването и противодействието на проведената престъпност и корупцията.

Същевременно, като предизвикателство и за прокуратурата, намираме изразената от Европейска комисия позиция, че „ окончателните присъди по нашумели каузи остават ниски и в това отношение остава да бъде основана постоянна процедура от дефинитивни присъди “.

Многократно българската прокуратура е споделяла експертни мнения за нуждата от законодателни промени, които биха лимитирали тежкия педантизъм в наказателния развой у нас, както и за потребността от актуализиране съгласно новите действителности на наказателното законодателство.

Напълно споделяме рекомендацията на Европейска комисия за въвеждането на експлицитна уредба на активността по лобиране и чакаме, че тези въпроси ще бъдат във фокуса на вниманието на представителите на законодателната и на изпълнителната власт.

Убедени сме, че само градивното взаимоотношение сред всички виновни институции може да обезпечи нужния консенсус за отговаряне на рекомендациите в Доклада на Европейска комисия по отношение на върховенството на закона за 2021 година

Прокуратурата и отсега нататък ще продължи да дава своя принос за промяната в правосъдната система, като в същото време ще отстоява независимостта ѝ като най-голямата гаранция за господство на правото в Република България.

Ръководството на Прокуратура на Република България изрича признателност към всички прокурори, следователи и правосъдни чиновници, чиято ежедневна работа способства за одобряването на България като правова страна.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР