Ръководството на Пентагона предлага на колегите си от Народноосвободителната армия

...
Ръководството на Пентагона предлага на колегите си от Народноосвободителната армия
Коментари Харесай

Пентагонът търси възможност за диалог с Китай

Ръководството на Пентагона предлага на сътрудниците си от Народноосвободителната войска на Китай (НОАК) да проведат разговор, само че към този момент опитите не дадоха резултат поради протоколни разлики, заяви през днешния ден South China Morning Post, съобщи организация БГНЕС.

„ Ние желаеме да водим разговор с нашите сътрудници в Пекин и към момента работим по въпроса по какъв начин ще наподобява това и по какъв начин би могло да се осъществи”, цитира изданието думите на прессекретаря на Пентагона Джон Кърби. Според обява на вестник Financial Times, наскоро министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин е направил три несполучливи опита за телефонен диалог със заместник-председателя на Централния боен съвет Сю Цилян.

Източници на South China Morning Post удостоверяват това, само че прецизират, че повода е в неспазването на протокола от американска страна, т.е. събеседникът на Остин би следвало да бъде министърът на защитата на Китай Вей Фънхъ, а не висшестоящ пълководец. Началникът на Пентагона планираше да организира среща с ръководителя на делегацията на НОАК по време на конференцията по въпросите на сигурността в Азиатско-Тихоокеанския регион „ Диалогът Шангри-Ла”, която трябваше да се организира на 4-5 юни в Сингапур. Тя, обаче, беше анулирана поради пандемията.

Според анализатори, сред двете страни е назряла нуждата от осъществяване на съвещания по линия на отбранителния бранш на фона на растящото напрежение сред Вашингтон и Пекин поради Тайван и засиленото американско военно наличие в Южнокитайско море.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР