Ръководните органи на футбола в Европа и света загубиха ключово

...
Ръководните органи на футбола в Европа и света загубиха ключово
Коментари Харесай

УЕФА и ФИФА загубиха делото за Европейската Суперлига

Ръководните органи на футбола в Европа и света изгубиха основно правосъдно дело, което заплашва властта им над спорта в Стария континент. Така най-големите клубове ще могат да основават нови обособени надпревари. Съдът на Европейски Съюз реши в четвъртък, че УЕФА, която управлява европейския футбол, и световната организация ФИФА са работили нелегално, заплашвайки да наложат наказания на играчи и клубове, които се причислиха към Европейската Суперлига (ESL) през 2021 година

Решението на Съда на Европейски Съюз не допуска, че ESL, която беше оповестена от 12 топ футболни клуба, би трябвало да бъде утвърдена. Но съдиите оспориха главните пълномощия на УЕФА и ФИФА, изисквайки от органите да се откажат от " случайните " правила и да бъдат по-отворени към конкуренцията, отбелязва Financial Times.

Проектът ESL щеше да сътвори съперник на Шампионска лига на УЕФА. Но опитът претърпя неуспех единствено за няколко дни след яростна реакция от страна на почитатели, национални държавни управления и национални футболни лиги. когато 12-те най-богати клуба в Европа оповестиха, че се отделят в собствен личен шампионат с многомилиарден бюджет. След доста разногласия и отрицателна реакция от почитателите британските " Ливърпул ", " Арсенал ", " Тотнъм ", " Манчестър сити ", " Челси " и " Манчестър юнайтед ", както и " Интер ", " Милан " и " Атлетико " (Мадрид) оповестиха, че се отхвърлят от плана. Единствено " Реал ", " Барселона " и " Ювентус " оповестиха, че нямат желание да се отхвърлят от сходна концепция. Малко по-късно и " Ювентус " се отдръпна.
Реклама
" Реал " -Мадрид и " Барселона " обаче продължиха да упорстват, че имат право да я провеждат. Те подадоха тъжба в съда против ФИФА и УЕФА, че провеждат лични шампионати, само че не позволяват това да вършат други организации.

Поддръжниците на ESL настояват, че заканите за наказване на клубове и играчи от УЕФА и ФИФА са ориентирани против конкуренцията и затова опонират на европейското законодателство. Сега Съдът на Европейски Съюз застана на страната на ESL, като сподели, че " разпоредбите, подлагащи всеки нов междклубен футболен план на авансово утвърждение... са противозаконни ".
Решението, което не може да бъде обжалвано, отваря вратата за нови участници да основат конкурентни надпревари и заплашва да промени статуквото в европейския футбол.
" Няма рамка за разпоредбите на ФИФА и УЕФА, която да подсигурява, че те са транспарантни, справедливи, недискриминационни и пропорционални ", се прибавя в решението. " Освен това, поради техния случаен темперамент, техните правила за утвърждение, надзор и наказания би трябвало да се смятат за неоправдани ограничавания върху свободата на даване на услуги. "
Реклама
УЕФА се измъкна от обстановката, като разяснява, че решението е отражение на по-ранен " минус " в нейната лична система за разрешаване на други надпревари, само че е " уверена ", че тези проблеми към този момент са били решени с нови разпореждания, които са в сходство с европейското законодателство.

Решението, въпреки всичко отваря вратата за нови участници да основат конкурентни надпревари и заплашва да промени статуквото в европейския футбол.
Последици отвън футбола
Марк Орт, юрист и преподавател по спортни надпревари, сподели, че решението на Съда на Европейски Съюз значи, че " вратата за Суперлигата към този момент е необятно отворена " и ще има последствия отвън футбола.

" Организирането на спортни надпревари към този момент не е под монопола на спортните федерации ", сподели той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР