Ръководителят на Представителството на ЕК у нас Чавдар Кюланов потвърди

...
Ръководителят на Представителството на ЕК у нас Чавдар Кюланов потвърди
Коментари Харесай

Чавдар Кюланов: Дерогацията не е дадена на България, за да се прави търговия и износ

Ръководителят на Представителството на Европейска комисия у нас Чавдар Кюланов удостовери пред NOVA, че дерогацията за България от ембаргото върху вноса на съветски нефт е изключение, което е обещано в интерес на българските жители, с цел да не страдат те от наложените наказания, а не с цел да се прави търговия и експорт.
 
" Изключението е поискано от българските управляващи с аргумента, че то ще бъде в интерес на българските жители ", уточни Кюланов и изясни, че си има регламенти, които при нарушаване Европейска комисия ще стартира съответната инспекция и може да се стигне в това число и до наказателна процедура във времето.
 
На въпрос дали дерогацията е в действителност използвана, Кюланов с уточнението, че не е специалист в областта на петрола и петролните артикули, увери, че Европейска комисия се грижи за жителите на Европейския съюз и не дава неприложими позволения. Дълго е обсъждано за какво цените не са 2 лв., а са 3 лв. в България, а оповестената цена от 5 лв. наподобява спекулативна, уточни Чавдар Кюланов.
 
Срамно е, че министърът на стопанската система твърди, че след използването на дерогацията цената ще се увеличи, отсече в студиото Мартин Владимиров, специалист от Центъра за проучване на демокрацията. Според него цялата страна сега е хукнала да обезпечава преференциални условия за една частна съветска компания. Защо една частна компания ще дефинира изискванията, при които страната ще работи, пита Димитров.
 
" Рафинерията може да работи напълно без съветски нефт. Не е правилно, че би трябвало голяма инвестиция, с цел да се случи това ", уточни Владимиров и даде образец с рафинерията на " Лукойл " в Германия, която е взета под специфичен контрол.
 
Има премного танкери, които да дават нефт на българския пазар и нищо ужасно няма да се случи, в случай че рафинерията затвори.  " На 6 декември няма да има експорт на петролни артикули, а цените ще спаднат. Ако " Лукойл " реши да затвори рафинерията и напусне пазара, това ще е нейно решение ".
 
В момента цената на суровия нефт е 30% от крайната цена, останалото са налози и облага. Само за последната година облагата на " Лукойл " е повишена с 60%. Българската " Лукойл " се възползва от ниските цени на международния пазар и го продава на пазарните цени в Европ Оставете глобите, морала и партньорството. България е единствената страна с изход на море, която има дерогация, прикани Мартин Владимиров.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР