Ръководителят на китайската компания по изкуствен интелект Sinovation Ventures Кай

...
Ръководителят на китайската компания по изкуствен интелект Sinovation Ventures Кай
Коментари Харесай

Кай Фу Ли Стига сме се престрували, че ИИ няма да остави хората без работа

Ръководителят на китайската компания по изкуствен интелект Sinovation Ventures Кай Фу Ли смята, че обществото още не е готово за огромни загуби на работни места. Това ще бъде голямо разтърсване за доста хора, само че с развиването на изкуственият разсъдък, това е неизбежно.
Ли смята, че в Китай единствено след 10 години доста водачи ще останат без работа, заради разпространяването на роботизираните коли. Същото ще се случи и с множеството елементарни служащи. Ли е на мнение, че би трябвало да се гледа реалистично на това – в някои специалности симбиозата сред индивида и ИИ е допустима – да вземем за пример при лекарите и юристите, при които изкуственият разсъдък ще увеличи успеваемостта. Но броят на тези специалности е прекомерно дребен.

В последна сметка, в множеството случаи е допустимо единствено едно решение: ще работи или единствено индивидът или единствено ИИ . Специалистът гледа на този развой като на евентуална злополука. Нито ББД, нито държавните начинания няма да изгладят недоволството от мащабите и скоростта на роботизацията. Ли предвижда, че доста хора няма да съумеят да стигнат пенсия. Той обръща особено внимание на хората, чиято загуба на работа ще бъде обезщетена с ББД и смята, че Безусловният базов приход е опит за откупване, който не може да удовлетвори човешките потребности.

Специалистът по ИИ акцентира, че точно Китай с неговото голямо население и стопанска система ще бъде моторът на този преход.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР