Ръководителят доц. д-р Георги Китов от Археологическия институт при БАН

...
Ръководителят доц. д-р Георги Китов от Археологическия институт при БАН
Коментари Харесай

Маската на Терес

Ръководителят доцент доктор Георги Китов от Археологическия институт при Българска академия на науките и неговият екип разкриват неповторимо златно богатство край Шипка. То е оценено на няколко милиона $, което го прави едно от най-ценните, откривани досега у нас.

От години до Шипка се водят разкопки на могила „ Светицата ”. Те се намира на 2 км от града. Местността не инцидентно се назовава Долината на тракийските царе.

Според анализите, могилата датира някъде от средата и втората половина на 5 в.пр.н.е. На 19 август 2004 г там бе оголен гробът на първия прочут одриски цар – Терес ( 440-480 г.пр.Хр.). Той е заровен със златна релефна маска. За него се знае още, че е татко на Ситалк.

Древният държател с неговите блага е открит от брачната половинка на доктор Китов, Диана Димитрова. Заедно с неповторимата за Балканския полуостров находка е изровен и златен пръстен с издълбан олимпиец гребец.

Даровете са разкрити върху кости от ръце, крайници, гръден панер, долна челюст със зъби. Това навежда на мисълта, че тук не е заровено цялото тяло на владетеля. Въпреки това, представителният гроб е с огромни размери – 3.20 на 1.60 метра.

Маската на Терес е направена от 23-каратово злато. Тя има самостоятелни черти и тежи към 700 година

Находката няма аналог досега. Пръстенът пък тежи към 15 г и е извънредно тънко направен. Това го прави един от най-големите тракийски пръстени, намирани до момента.

Според археолозите, това богатство е скъпо. Те декларират, че то е толкоз скъпо, че с него на процедура може да се заплати външният дълг на страната ни.

Според учени и музейни служащи, откритите златни предмети биха могли да доближат по аукционите в Лондон. При възможен търг фактически цената може да е милиони долари. А искания за владеене на неповторимото благосъстояние и до през днешния ден имат от Археологическия институт и от Казанлъшкия музей.

Освен маската и пръстенът, в могилата се открива и първата до момента ризница в България, откривана при разкопки. Тя е напълно непокътната и е от бронз. Другите съдове в гроба са от керамика, бронз и сребро, няколко копия и огромен стоманен меч.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР