Ръководената от Питър Барон Ти Би Ай банк през добрите

...
Ръководената от Питър Барон Ти Би Ай банк през добрите
Коментари Харесай

К10 Ефективност и рентабилност: Последната безгрижна година

Ръководената от Питър Барон Ти Би Ай банк през положителните години реализираше големи маржове с помощта на тактиката си, фокусирана в потребителското кредитиране

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
В казиното може и банката постоянно да печели, само че в действителността не е напълно по този начин. През тази година евентуално финансовите резултати на банковия бранш на всички места по света ще са пагубни. Къде ще се стигне до загуби и къде единствено до сривове в облагите ще зависи от сблъскването на доста фактори - бизнес модел, риск мениджмънт преди рецесията и шанс.

Едно е несъмнено обаче - последната сполучлива година за обозримо бъдеще напред е зад нас. Дори рецесията да е къса и дълбока, отново евентуално включването на по-бързи предавки и възобновяване и пренастройването на веригите на доставки ще лишават време.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това важи и за България. За 2019 година за втора поредна година секторът регистрира съвсем подобен резултат - 1.68 млн. лева облага. Тя се случи при още по-свити маржове, обезщетени от растеж на кредитирането. Ефектът от ниските разноски за хранителни запаси и обезценки поради бумтящата стопанска система пък се изяждаше от покачващите се заплати за чиновниците при рекордно ниска безработица.

Всичко това сега стремително се трансформира. Тази година цялата банкова система ще е под преса. Наложеният шестмесечен мораториум за просрочия ще даде глътка въздух и доста компании може да съумеят да преодолеят шока и да се върнат към обслужването на заемите си. За други обаче това ще е единствено отсрочване на момента, в който ще стартират да се трансформират в неприятни заеми.

От тази година банките ще усещат и натиска от поевтиняването на евровите преводи, което им беше наложено от Брюксел и влезе в действие през декември. Дори и без него обаче спрялата бизнес интензивност значи по-малко преводи, а забавянето на кредитирането също ще докара до спад на приходите от такси.

В тази среда загубите ще са неизбежни и рентабилността най-малко краткотрайно ще се сгромоляса. Истински ефикасната банка обаче не се мери единствено през облагата и изключително в подобен миг ще стартира по-силно да се усеща резултатът от усъвършенствана клонова мрежа или добре създадени цифрови канали. Големите банки естествено имат преимущество да вършат икономии от мащаба. В такива спешни моменти обаче от време на време дребните играчи могат да са по-маневрени и да съумяват да извличат изгоди.

За 2019 година банките продължаваха да са под пресата на свиващия се чист лихвен марж. Сега при изпилените спредове за тях ще е предизвикателно да продължат да оперират на облага. При международната финансова рецесия 2008-2009 година секторът по този начин и не стигна до отчитане на загуба като цяло - ненапълно поради снизходителността на Българска народна банка, която остави много независимост за разсрочване и замаскиране на неприятните заеми. Сега и на европейско равнище регулаторите отхлабват юздите на надзора. Но когато съвсем няма непокътнат бранш на стопанската система, банките няма по какъв начин да не понесат значителен удар и загуба на равнище система е реалистично да се чака.

Друг основен измерител за успеваемост е съотношението cost-to-income, което се базира на чистите доходи от лихви, такси и дивиденти, като ги съпоставя с административните разноски. Дори и без осъществена облага той е скъп знак за качеството на ръководство и процесите в банките, като тези с ниски равнища биха могли да чакат по-слаб трус от рецесията при равни други условия.

Останалите по-класически индикатори за доходност - възвръщаемост на активите и на личния капитал, както и облагата преди обезценки към активите, са с по ниски тегла. Едната причина е, че те са няколко, което сумарно усилва въздействието им върху крайния резултат, а другата е, че до дъното на доклада те постоянно са изкривени от доста еднократни резултати.

След година спиране като номер 1 в категорията се завръща Ти Би Ай банк. Тя е дребна банка с фокус в ритейл банкирането и най-много в потребителските заеми, което й обезпечава големи маржове. Този бизнес модел обаче се смята за по-рисков и при сегашната рецесия може да я направи уязвима и да създаде по-големи съмнения в резултатите. Традиционно мощната в ритейл банкирането ДСК е втора, а миналогодишният водач - Пощенска банка, е трета. На дъното е Общинска банка, която след приватизацията държи голяма ликвидност (над 50% от активите си), подадена в Българска народна банка като поръчителство по привлечените от нея средства от държавни институции и общини, като това й носи оперативна загуба.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР