Ръководената от главния прокурор Иван Гешев прокурорска колегия на Висшия

...
Ръководената от главния прокурор Иван Гешев прокурорска колегия на Висшия
Коментари Харесай

ВСС отказа на Кьовеши да запълни българската квота европрокурори

Ръководената от основния прокурор Иван Гешев прокурорска гилдия на Висшия правосъден съвет неглижира настояването на европейския основен прокурор по най-бързия метод да бъде запълнена българската квота за европейски делегирани прокурори. 

Колегията приключи в сряда, 2 юни, остарялата процедура за избор на делегирани прокурори, които ще работят в България по случаите на крупни злоупотреби с европари, а за нова ще мисли занапред. Първата процедура бе открита на 17 декември 2020 година и завърши на 13 февруари 2021 година с номинирането на 10 претенденти за делегирани прокурори. Европейската прокуратура (ЕППО) обаче отхвърли шестима от тях и по този начин България. На съвещанието на Прокурорската гилдия стана ясно, че занапред ще се мисли за нова процедура. Това значи, че в случай че новата процедура бъде стартирана по време на някое от идващите съвещания на колегията, тя няма да завърши преди края на лятото. Колегията обаче въобще не дава признаци, че бърза.

На първия конкурс за позицията се явиха. " По разпоредбите на Закона за правосъдната власт нямаме магистрат, който да е получил 6 и повече гласа и не може да предложим други претенденти в по този начин извършената процедура ", сподели членът на колегията Огнян Дамянов по време на съвещанието в сряда. Затова по думите му на този стадий единственият вид е колегията да приключи процедурата. " Едва откакто решението за преустановяване на процедурата влезе в действие, тъй като има опция някой от сътрудниците да го апелира, ще обсъждаме дали да откриваме нова процедура и смяна на разпоредбите, която за мен е наложителна ", сподели Дамянов, представен от. Стефан Петров добави, че и от румънските 15 оферти от ЕППО са назначени единствено 6. Всъщност истината е, че до момента ЕППО с изключение на шестимата български е отхвърляла само един претендент от Литва. 

Калина Чапкънова също уточни, че би трябвало да се трансформират българските правила за избор, защото един от претекстовете за отхвърлянето на номинираните е, че нямат прокурорски опит. ЕППО не желае да работи с прокурори от районно равнище, съдии без углавен опит и следователи. 

В последна сметка прокурорската гилдия единомислещо приключи процедурата, а за нова ще мисли на по-късен стадий.

ДЕЛАТА

" Сега " опита да разбере какъв брой и кои български каузи ще бъдат трансферирани към ЕППО, която започва работа на 1 юни т.г. Пресслужбата на Кьовеши изясни, че чака да стартира работа с към 2000 случая, които националните управляващи ще им трансферират, както и със сигналите, които всеки може да подаде онлайн. И говорителката на основния прокурор Сийка Милева не съумя да отговори.

Все отново под шапката на Люксембург се чака да минат каузи за случаи като този за, с която са купени стотици джипове. През февруари скандалът допълнително нагнети напрежението сред президента Румен Радев и към този момент някогашния премиер Бойко Борисов. Октомври 2020 година пък Гражданското съдружие БОЕЦ . Преди това и евродепутатът , че ще желае Кьовеши да ревизира парите, които отиват за българските пътища, както и по какъв начин тъкмо се строят те.

" Сега " научи, че във Върховната касационна прокуратура към този момент има лист с делата, които ще бъдат препратени към Люксембург. Сред тях с изключение на следствието за джиповете били тези против певицата  - ЛиЛана, която преди година бе упрекната за присъединяване в проведена незаконна група с цел злоупотреби с евросредства. Към наказателна отговорност дружно с нея бяха привлечени и брат ѝ - известният бийтбоксър Александър Деянов-Скилър, както и съдружникът ѝ Мартин Димитров. Друго дело, което отива при Кьовеши, е против предприемача Миню Стайков, за който прокуратурата твърди, че взел участие в корист с евросредства по програмата " Млад фермер ". 

Вижте още по тематиката тук:





Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР