ражданската организация Спаси Пирин изпрати писмо до Европейския парламент и

...
ражданската организация Спаси Пирин изпрати писмо до Европейския парламент и
Коментари Харесай

Канят евроминистри на протестта Спаси Пирин

ражданската организация " Спаси Пирин " изпрати писмо до Европейския парламент и Европейската комисия, президента на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, както и всички европейски министри на околната среда, с апел за поддръжка за анулация на " скандалната резолюция " на Министерски съвет, засягаща проекта за ръководство на Национален парк Пирин. Писмото е съпроводено със особено квалифициран видеоклип, разкриващ проблемите в Националния, част от международното естествено завещание на ЮНЕСКО, и следствията от решението на Министерски съвет от 29 декември 2017. Писмото приключва с апел към евроминистрите: " Присъединете се към днешния митинг от 17:00 часа пред НДК! " " Спаси Пирин” употребява опцията на идния Неформален съвет на европейските министри на околната среда, който ще се състои на 10-ти и 11-ти април 2018 година в София, с цел да показа ясно проблемите на акта и нарушаванията на локалното и европейското законодателство, в това число с митинг пред НДК.

Според представителите на гражданската самодейност решението на Министерски съвет визира 3 управнически зони от общо 6 – или половината парк. Става дума за зоната за инфраструктура, зоната за туризъм и зоната за горските местообитания и отдих. С акта се позволява строителство на нови ски писти и уреди в зоната за туризъм, която е 2.2% или това е 5 пъти повече от в този момент допустимото /към момента това беше позволено единствено в зоната за техническа инфраструктура/. Всичко това в народен парк, категория II, по IUCN, която не позволява такива.

Според екипа на " Спаси Пирин " са нарушени: - Законът за нормативните актове - заради липса на коментар от държавното управление по съществуващите мнения на екологични и организации; - Законът за предпазените територии - нарушава се чл.21. т.2 от него, който ясно показва законодателната воля само за ремонт на съществуващи уреди, само че не и строителство на нови; - Законът за биологичното многообразие - заради позволени нормативно действия в негово несъгласие като Национален парк в НАТУРА 2000, по силата на европейска инструкция за естествените местообитания; - Законът за околната среда и водите - заради липса на екологична оценка; Екипът на " Спаси Пирин” упорства екоминистрите на Европа да се свържат с министър-председателят Борисов и да изискат пояснение и дейности за анулация на акта и считат, че при положение, че актът не бъде отдръпнат, ще бъдат налице предпоставки за подозрения, дали упорството на държавното управление за неотмяната му не обслужва нечии подмолни ползи, вместо ползите на обществото. От " Спаси Пирин” споделят, че и в този възможен случай, ще потърсят подпомагане за следствие. " Не можем да позволим това да се случи пред очите ни”, приключват писмото си от гражданската организация.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР