Раждането на Исус Христос се отбелязва от милиони хора по

...
Раждането на Исус Христос се отбелязва от милиони хора по
Коментари Харесай

Кога е роден Исус Христос?

Раждането на Исус Христос се отбелязва от милиони хора по света с коледни тържества на 25 декември. И въпреки всичко, множеството учени са съгласни, че той не е роден на този ден или даже в година 1 от н.е. Изследователите спекулират, че Римокатолическата черква е избрала 25 декември, тъй като е обвързвана със зимното слънцестоене и Сатурналия, фестивал, отдаден на римското провидение Сатурн.

Църквата също може да кооптира този известен езически празник, както и зимния празник на други езически религии, като избере този ден за празнуване на рождения ден на Исус, съгласно учения Игнасио Л. Гьоц в книгата му „ Исус евреинът: действителност, политика и мит – персонална среща “ (Издателство „ Християнска религия “, 2019).

Никой обаче не знае тъкмо по кое време се е родил Исус.

Някои учени считат, че той е роден сред 6 година пр.н.е. и 4 година пр.н.е., частично въз основа на библейската история за цар Ирод Велики. В опит да убие Исус, царят наредил гибелта на всички бебета под 2-годишна възраст, които живеели в покрайнините на Витлеем, събитие, известно като Клането на почтените. Това се случило малко преди гибелта на самия Ирод, дата, която към момента се оспорва.

Въпреки това, множеството учени, в това число Питър Ричардсън и Ейми Мари Фишър в книгата си „ Ирод: цар на евреите и другар на римляните: Второ издание “ (Routledge, 2018), следват датата, употребена от римските историци, които имат вяра, че Ирод е умрял през 4 година пр.н.е.

Но историците не са съгласни по отношение на действителната година на гибелта на Ирод и мнозина настояват, че всеобщото детеубийство не е нищо повече от легенда. В книгата си „ Зилот: Животът и времената на Исус от Назарет (Random House, 2013), библейският академик и създател Реза Аслан написа, че клането на Ирод е „ събитие, за което не съществува и капка потвърждаващо доказателство в никоя хроника или история от това време, без значение дали е еврейско, християнско или римско “.

Други учени са се опитвали да свържат „ Витлеемската звезда “, за която се допуска, че е предвестител на раждането на Исус, с действителни астрономически събития, с цел да се дефинира годината на раждането му. Например, в публикация от 1991 година в тримесечния вестник на Кралското астрономическо общество Астрономът Колин Хъмфрис допуска, че именитата звезда в действителност е постепенно движеща се комета, която китайските наблюдаващи записват през 5 година пр.н.е. Въпреки това, теорията на Хъмфрис от този момент е развенчана.

Месецът на раждането на Исус също е предмет на спор, като една доктрина допуска, че Витлеемската звезда може да е била Венера и Юпитер, които се събират, с цел да образуват ярка светлина в небето, рядко събитие, което се е случило през юни 2 година пр.н.е. Друга опция е сходен съвпад сред Сатурн и Юпитер, който се е случил през октомври 7 година пр.н.е. Има и спекулации, че Исус е бил пролетно бебе.

Гьоц допуска, че Исус е можел да се роди „ в края на пролетта на годината, тъй като бременността е почнала през есента след прибирането на реколтата и е имало задоволително пари за сватбено угощение “.

Пръв Климент Александрийски († 215 г.) прави догатката, че Иисус Христос се е родил на 18 април. В африканските църкви са приемали, че това е станало на 28 март, а св. Иполит Римски († 235 г.) приказва за 25 март.

В интервала 2-3 в. в Църквата се учредява празник, отдаден на Божиите явявания – Богоявление, отбелязван на 6 януари. Като част от Богоявлението е било обсъждано и явяването на Бог в плът – Рождество Христово. Това честване е било обвързвано с поверие, че Спасителят се родил в деня, в който е бил основан Адам, т. е. в шестия ден на първия месец (Бит. 1:26). Това е повода дълго време двата празника да бъдат чествани в един и същи ден. На този ден се е чествало и поклонението на влъхвите.

В Западната черква трансферират честването на Рождество Христово на 25 декември през 4 в. През интервала 4-5 в. под въздействие на западното християнство стартира обособяването му като независим празник и на Изток. Църквите в Антиохия и Кесария стартират да празнуват 25 декември след 376 година, Йерусалимската – ок. 431 година Единствено Арменската черква продължава и до през днешния ден да отбелязва Христовото раждане на 6 януари.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР